MotoGP: Марк Маркес тества за първи път гориво от възобновяеми източници на Repsol

Осемкратният световен шампион Марк Маркес направи тестове на пистата Харама край Мадрид. Той завъртя 12 обиколки на Honda RC213V-S с подобно представяне, като неговия мотоциклет от MotoGP, бе задвижван от биогориво, произведено от Repsol.

Марк Маркес, Repsol и Honda тестваха гориво от възобновяеми източници, произведено от Repsol в тяхната Технологична лаборатория на изследователския център на мултиенергийната компания. Целта е поддържане на същата производителност на пистата, като същевременно значително се намалят нетните емисии на CO2.

Тестът на пистата Харама в Испания послужи за установяване на първите впечатления на пилота по отношение на производителността, за да може компанията да работи за възможно най-доброто възобновяемо гориво през сезон 2024 на MotoGP.

Използвано е усъвършенствано биогориво, което предлага на пилота на Repsol Honda същата производителност, както при традиционното гориво. С този тест енергийната компания се придвижва една крачка напред към въвеждането на възобновяеми горива в света на конкуренцията, без да се засяга работата на двигателя.

Маркес даде обратна връзка, така че инженерите на HRC, заедно с изследователите на Repsol, да могат да интерпретират и оптимизират работата на този вид възобновяемо гориво. Организаторите на MotoGP са създали календар, в който състезанието трябва да използва минимум 40% неизкопаеми горива от 2024 г. до достигане на 100% от 2027 г.

Repsol работи върху разработването на биогорива от много години с намерението да ги превърне в реална алтернатива. Тя допълва други начини за декарбонизиране на транспорта, като електрификация или възобновяем водород, за намаляване на емисиите през следващите години.

По отношение на биогоривата за състезания, мултиенергийната компания също е провела обширно развитие в други състезания като рали Дакар, където рали отборът на Repsol вече използва възобновяемо гориво и френската серия Формула 4. За тази серия от Repsol са доставили гориво със 100% неизкопаем произход през тази година. С този опит Repsol ще направи най-доброто възобновяемо гориво достъпно за HRC и неговите пилоти от 2024 г. в MotoGP.

През първата половина на 2023 г. Repsol ще пусне първия усъвършенстван завод за биогорива в Испания, в Картахена. Той ще произвежда 250 000 тона възобновяеми горива от отпадъци. Компанията напредва и в своя завод за синтетично гориво в Билбао, който ще започне производство в демонстрационната фаза през 2024 г.

Тези заводи играят водеща роля в целта на Repsol да достигне производствен капацитет от 1,3 милиона тона възобновяеми горива през 2025 г. и повече от 2 милиона през 2030 г., като по този начин води този пазар на Иберийския полуостров и постига решителен напредък към нетни нулеви емисии през 2050 г.