MotoGP: Марко Безеки печели Гран при № 1000 във Франция

Пилотът на VR46 Ducati Марко Безеки доминираше в изпълненото с катастрофи MotoGP за Гран при  на Франция – състезание №1000 в историята на шампионата. То обаче беше пълен хаос, изпъстрено с катастрофи, като в Льо Ман завършиха само 13 пилоти. Отпаднаха куп звезди, включително лидера в шампионта Франческо Баная, Маверик Винялес и Марк Маркес.

Беззеки излезе начело в 11-та обиколка, след като изпревари Джак Милър с КТМ, и продължи да доминира с 4.256 секунди до карирания флаг. Две обиколки преди финала Маркес катастрофира, докато се бореше с Хорхе Мартин от Pramac Ducati и отпадна. Така Мартин стана втори пред съотборника си местен герой Йохан Зарко. Той зарадва своите фенове по трибуните, достигнали рекорден брой.

Състезанието на лидера в класирането Баная със заводския мотор на Ducati приключи в петата обиколка, след като се сблъска с Маверик Винялес с Aprilia, когато двамата спореха за третото място. Сега Безеки е само на една точка от лидера в шампионата.

Маркес грабна холшота от второ място на решетката от Милър с KTM и Лука Марини от екипа на VR46. Баная падна обратно на пето място зад Мартин. Милър изпревари Маркес в завой 8 във втора обиколка, за да поведе, въпреки че пилотът на Honda си върна позицията на излизане. В третата обиколка Милър направи атака в шикана Dunlop, а  Баная изпревари Марини, за да заеме 3-о място.

Маркес държеше Милър “под око”, докато Винялес  стигна до четвъртото място, изпреварвайки Марини в петата обиколка на шикана Dunlop.  Това постави Винялес близо до Баная. Пилотът  на Aprilia започна атака в завой 11. Испанецът се промъкна широко и когато италианецът се отдръпна към него, за да вземе завой 12, двамата се  сблъскаха. Винялес загуби контрол и се блъсна в Баная, което извади и двамата от състезанието.

Мигове по-късно при шикана Dunlop в началото на шестата обиколка, Марини загуби предницата на своето Ducati на изхода, борейки се с Безеки. Той не видя Алекс Маркес от Gresini Ducati и се блъсна в него. Марини беше откаран в медицинския център за прегледи, докато Маркес си тръгна невредим.

В осмата обиколка Безеки извади Марк Маркес от пистата на завой 8, докато се бореха за второто място. Това позволи на Мартин, който изостана в първата обиколка и падна до осми, да стане 3-и. Безцеки беше принуден да загуби една позиция,  отстъпвайки второто място на Мартин в деветата обиколка в завой 11, преди да си върне на мястото си в следващата обиколка.

След това Безеки изпревари Милър в 11-та обиколка и стана новият лидер. Той незабавно взе  шест десети между себе си и останалите, докато Маркес се изкачи на второ място, като изпревари Мартин в 10-та обиколка. Мартин изпревари Милър за 3-о място  в 13-ата обиколка и се зае да преследва Маркес. Преднината на Безеки нарасна над секунда.

Безеки беше на 3.1 секунди преднина в края на 21-ва обиколка, а Мартин се бореше с Маркес за второ място в 22-ата обиколка. Маркес отблъсна тези атаки, но на предпоследната обиколка пилотът на Honda имаше лошо  спиране за завой 7 и катастрофира. Това даде на Мартин 2-о място, а Зарко стана 3-и за третия му домашен подиум в кариерата в MotoGP.  Безеки взе втората си победа за годината.

Новобранецът на Tech3 GASGAS Аугусто Фернандес записа най-добрият резултат в кариерата си – 4-и. Алейш Еспаргаро стана 5-и с единствената останала заводска Aprilia.

Брад Биндер беше шести, след като трябваше да изтърпи наказание за дълга обиколка за скъсяване на пистата на завои 9 и 10. Южноафриканецът беше единственият фабричен пилот на KTM, който видя карирания флаг, тъй като  Милър катастрофира в 25-ия тур от 6-о място.

Фабио Куартараро завърши ужасния  си уикенд седми за Yamaha пред Фабио Ди Джанантонио от Gresini, Такаки Накагами от LCR Honda и Франко Морбидели от Yamaha.

Данило Петручи беше 11-ти при еднократното си завръщане в MotoGP за Ducati, като замени контузения Енеа Бастианини. Друга резерва –  Лоренцо Савадори (RNF) и Йонас Фолгер (Tech3) завършиха на последни на 12-о и 13-о място.