MotoGP: Лука Марини най-бърз на тестовете на Мизано

Гран при на пистата Мизано  – Марко Симончели може да се окаже ключова по отношение на битката за титлата в MotoGP. Висшия клас се върна на трасето вчера и това също може да се окаже ключов тест за отборите. Начело в класирането беше Лука Марини (Mooney VR46 Racing) в своята 47-ма обиколка от общо 49 в следобедната сесия. Той свали от върха Маверик Винялес (Aprilia Racing), докато двамата се бориха за най-добро класиране за деня. Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) беше третият най-бърз.

Ключовите изпитания обаче бяха по-малко фокусирани върху класирането, тъй като много новости излязоха наяве в един решаващ ден на пистата за Honda и Yamaha.

Mooney VR46, Prima Pramac & Gresini

Не всички състезатели бяха на пистата в понеделник и на питлейна. Липсваха действащият шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo), к8акто и неговият съотборник Енеа Бастианини, който не кара  поради контузия. Функциите им пое тестовият пилот Микеле Пиро след катастрофата му в неделя. Той караше с уайлдкард. Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) и Фабио Ди Джанантонио (Gresini Racing MotoGP) също не излязоха на пистата.

Що се отнася до новостите, то в Ducati ги нямаше твърде много. Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) имаше два мотоциклета с по-големи странични обтекатели вместо настройката на канала за извеждане на въздух  надолу, който използваше през последните няколко състезания. Нямаше нищо ново по отношение на класическия Ducati. Специално иновации в отбора на Ducati Lenovo нямаше.

1. Лука Марини (Mooney VR46 Racing) – 1:30.602
4. Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) – 1:31.168
9. Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP) – 1:31.337
14. Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) – 1:31.492

Aprilia & CryptoData RNF

При Aprilia имаше ново шаси. Алейш Еспаргаро каза, че не е по-добро или по-лошо, просто е различно. Усеща се по-меко и се справя по-добре с неравностите, което е нещо, което засяга фабриката на Ноале на някои писти. Винялес дори каза в четвъртък на пресконференцията преди Мизано, че никога не е осъзнавал, че пистата има неравности, докато не пристигна в Aprilia.

Обаче имаше още един бърз пилот – Мигел Оливейра с Aprilia от 2023 г. Той бе в бокса на CryptoData RNF MotoGP, заедно с обичайната си машина от 2022 г. Според него, моторът е крачка напред във всяко отношение.

2. Маверик Винялес (Aprilia Racing) – 1:30.836
7. Мигел Оливейра (CryptoData RNF MotoGP) – 1:31.232
10. Раул Фернандес (CryptoData RNF MotoGP) – 1:31.362
11. Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing) – 1:31.381

Red Bull KTM & GASGAS Tech3

В Red Bull KTM Factory Racing Джак Милър имаше едно от шаситата, които използва през уикенда Дани Педроса. За него се говори, че е изцяло от въглеродни влакна. Педроса не се включи в теста. Биндер имаше черно шаси, но изглеждаше подобно на стандартното му от 2023 г. Милър също се изчерпа с това шаси.

В GASGAS Tech3 Factory Racing на пръв поглед нямаше какво да се забележи. Дуото навъртя обиколки, за да събере малко повече данни. Пол Еспаргаро катастрофира, но пилотът е състезателят е добре. Той не излезе следобед, но съотборникът му новобранец Аугусто Фернандес продължи да прави обиколки.

3. Брад Биндер  (Red Bull KTM Factory Racing) – 1:31.154
5. Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing) – 1:31.175
15. Аугусто Фернандес (GASGAS Factory Racing Tech3) – 1:31.686
17. Пол Еспаргаро (GASGAS Factory Racing Tech3) – 1:31.844

Monster Energy Yamaha

Сутринта една от машините на Фабио Куартараро имаше по-голямата аеродинамична система за няколко стинта, преди да бъде върната обратно към оригиналната. Но след това още един аеро пакет разби покритието. Той бе комбинация от първата аеро итерация на 2023 г., плюс добавки, изпробвани преди това от Франко Морбидели на теста в Портимао.

Морбидели също изпробваше текущата си ааеро  система и оригиналната система от 2023 г. през целия ден. Той имашие и ново, по-голямо покритие на въздушната кутия/резервоара за гориво. Италианецът също изпробва двойния ауспух, който вече беше видян, отново в Мизано. Имаше и ново шаси, което не получи добър преглед от № 21.

Имаше обаче и пети мотоциклет в бокса на Yamaha. Това вероятно беше моторът, който съдържаше нов двигател. Мениджърът на отбора Масимо Мерегали беше положителен, но когато Куартараро направи брифинг, той каза, че е очаквал повече.

6. Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1:31.177
8. Франко Морбидели (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1:31.301

Repsol Honda & LCR Honda Castrol

Имаше много разговори за Honda преди теста и голяма част от тях вероятно ще продължат. Съотборниците на Repsol Honda Марк Маркес и Жоан Мир имаха един от мотоциклетите, които тестовият състезател на HRC и пилот с уайлдкард Стефан Брадл използва по време на уикенда на Гран При с новото шаси, нова задна част и нови ауспуси.

Мир направи кратък пробег с „новия“ мотор, преди да продължи работата в гаража, като се върна с него много по-късно през деня. Междувременно Марк Маркес направи няколко проби на машината и направи нещо повече в своя тест.

Брадъл имаше машина с ново шаси, нова опашка и нови ауспухи.  Такаки Накагами от LCR Honda Castrol също я изпробва. Общият консенсус за тези, които го ги опитват за първи път няма. Мненията са различни, но не непременно по-добри на този етап. Сега предстои стартът в Индия. Часовникът продължава да тиктака, а мелницата за слухове продължава да бълва!

12. Такааки Накагами (LCR Honda Idemitsu) – 1:31.434
14. Марк Маркес (Repsol Honda) – 1:31.575
16. Жоан Мир (Repsol Honda) – 1:31.687
18. Стефан Брадл (HRC) – 1:32.146