MotoGP: Кръчлоу с Yamaha най-бърз на първия шейкдаун на Сепанг

Моторите от клас MotoGP се заврнаха на пистата! Кампанията за 2023 г. започна с шейкдан от тестовите пилоти и единственият ни новобранец във висшия клас  Аугусто Фернандес (GAGSAS Factory Racing Tech3). Най-бърз в първия ден на Сепанг, в който валя и дъжд, бе Кал Кръчлоу с Yamaha. той оглави класирането с 2:01.146.

YAMAHA

Трикратният победител в Гран при – Кръчлоу имаше три машини YZR-M1 на свое разположение. Два мотоциклета бяха със спецификация за 2023 г., а един – за 2022 г. Основният фокус беше насочен към новия, по-агресивен двигател на Yamaha, който беше тема на разговор още във Валенсия. Ако се види класирането,  изглежда че проблемът, който възникна в края на миналата година, вече е диагностициран.

Кал Кръчлоу регистрира максимална скорост от 330 км/ч. според времето на пистата, само няколко километра по-малко от най-бързия на трасето. Освен това, поглеждайки назад, към теста в Сепанг през 2022 г., най-бързата максимална скорост на Yamaha беше 327 км/ч. Така се стигна до ранни признаци, че е постигнат напредък. Това ще бъде музика за ушите на Фабио Куартараро и неговия съотборник в Monster Energy Yamaha MotoGP Франко Морбидели преди официалния тест в Сепанг.

Кал Кръчлоу трябваше да пробва три мотора: наречени T1, T2 и T3.

KTM

Новият кандидат за тестов пилот на KTM Йонас Фолгер се присъедини към легендата на MotoGP Дани Педроса за Red Bull KTM Factory Racing. Германецът се качва на писта на RC16 за първи път. Междувременно Педроса работеше с екипа на Джак Милър в първия ден деня на откриването.

Дани Педроса беше единственият пилот на KTM в Ден 1

Новакът Йонас Фолгер!

GASGAS

Действащият световен шампион в Moto2 Фернандес излезе на пистата с машина на GASGAS Factory Racing Tech3. Тъй като нямаше никакви планове за теста във Валенсия през нември 2022 г., освен да пробва мотоциклет на MotoGP за първи път, тези три дни ще бъдат жизненоважни за испанеца. Той трябва да започне да прави мотоциклета да отговори на ниговия собствен стил. Номер 37 завърши на второ място в таблиците за време с 2:01.331, само на 0.185 секунди от най-доброто на Кръчлоу.

Аугусто Фернандес започна веднага да дава повече газ!

HONDA

Щефан Брадл откри шейкдауна за HRC. Германецът имаше два RC213V в бокса. Брадъл беше на машина с нова визия на Honda. Тя бе с преработен аеродинамичен дизайн, нов ауспух и двигател от 2023 г. Най-доброто време на Брадъл беше 2:01.605, което го поставя на четвърто място в таблиците за време.

Щефан Брадъл започна сезона за Honda

APRILIA

Лоренцо Савадори беше на разположение, за да открие първия шейкдаун на 2023 с Aprilia RS-GP. Денят беше натоварен за италианеца, който имаше шест мотоциклета за каране. Aprilia дебютира с нова аеродинамика. Това ще визим и от всички производители по време на предсезона. Савадори имаше технически проблем към края на деня.

Лоренцо Савадори кара за Aprilia 

DUCATI

Довереният тестов пилот на Ducati –  Микеле Пиро, отново полагаше основите на действащите световни шампиони. Те се отправят към новия сезон, за да защитят не една или две, а три титли. Производителят от Борго Панигале откри ссезон 2023 с нов обтекател. Пиро работи с два GP23. Италианецът даде най-добро време за обиколка 2:02.115.

Микеле Пиро се върна на работа

С високите температури в Малайзия, съчетани с мръсна настилка на пистата след зимата и след това след дъжд, завалял по-късно през деня, времената бяха с около три секунди по-бавни от това, което видяхме на Гран при  на Малайзия през 2022 г. Естествено, времената за обиколка ще паднат в следващите дни.