MotoGP: Кой може като Роси да стане шампион на 30 години

Валентино Роси е единственият пилот в ерата на MotoGP, който печели титла, докато е на 30 години. Сега, през 2023 г. има шанс и друг да се присъедини към това постижение.

В ерата на MotoGP само един пилот е успял да се докопа до световната титла във висшия клас, след като е навършил 30 години. Това е италианската суперзвезда  Валентино Роси.
В началото на шампионата през 2023 г. редица кандидати могат да се присъединят към деветкратния световен шампион. Двама от тях са били победители в състезания през последните няколко години. Един от тях наскоро навърши 30 години – Марк Маркес (Repsol Honda). Ако Маркес беше спечелил тазгодишния шампионат на MotoGP, той и Роси щяха да останат  деветкратни световни шампиони, които са спечелили титла на 30 години. Ще има ли обаче RC213V, способен да го тласне към наддаване за титла? Само времето ще покаже. Това е един от големите въпроси, които идват през тази година.


Друг участник е претендентът за титлата през 2022 г. Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing). След прогреса си през миналия сезон, 33-годишният пилот  ще преследва подиуми, победи и първа титла от Гран При. Това ще е по-трудно от всякога на мотоциклет RS-GP, който в момента изглежда отново готов за търсене на слава. Възходът на Еспаргаро и Aprilia е завладяващ и изглежда ще продължи и през 2023 г.
И има още. По-малкият брат на Алейш, Пол Еспаргаро (GAGSAS Factory Racing Tech3), Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu) и Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) имат шанс да станат част от славния списък от пилоти, които ще спечелят титла във висш клас на 30 години. И тримата ще се надяват 2023-а да е годината, в която могат да претендират за първа победа във висшия клас. Това е трио, което със сигурност има още много за доказване през предстоящите месеци.
Разбира се, не само Роси може да се похвали с такъв рекорд. Докторът може да е единственият пилот, успял да го направи в ерата на MotoGP, но има някои феноменални имена, които са го направили, преди италианецът да превземе света на Гран при. Това са по-точно осем пилоти

През 50-те години на миналия век Либеро Либерати, Джеф Дюк и Лесли Греъм бяха трима пионери, спечелили титли на около 30 години. Малко по-късно 15-кратният световен шампион Джакомо Агостини и седемкратният световен шампион Фил Рийд постигнаха това. Още трима състезатели, които притежават общо 12 шампионски титли, също продължават да достигат върха на силите си през 30-те си години: Еди Лоусън, Уейн Рейни и Мик Дуан.
Ще добави ли някой от сегашните състезатели в MotoGP името си към списъка? Първият кръг в Португалия ще бъде първата индикация за това какво може да ни предстои през 2023 г.