MotoGP: Кои шампионати и титли могат да бъдат спечелени на Гран при на Катар?

Има седем различни титли, които могат да бъдат спечелени през предпоследния кръг на годината на пистата Лусайл.

Всички погледи са твърдо приковани към завладяващата битка за титлата между Франческо Бания (Ducati Lenovo) и Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) преди Гран при на Катар. Шампионатът в MotoGP обаче не е единственият, който може да бъде решен на пистата Лусаил. В класовете MotoGP, Moto2 и Moto3 има седем различни награди за грабване в пустинята на Доха.

MotoGP

Световен шампионат в MotoGP: Франческо Баная

Пеко Баная може да спечели втората си световна титла в MotoGP, в зависимост от резултатите на спринтовата надпревара. Ако той има 12 точки (или повече) предимство пред Хорхе Мартин след спринта, това е мачбол за в неделя. Той ще трябва да има 37 точки (или повече) пред Мартин, за да вземе титлата.

Отборно първенство: Prima Pramac Racing

Prima Pramac Racing трябва да завърши в Катар с повече от 66 точки пред най-близките си съперници. В момента те са със 100 пред Ducati Lenovo Team и 104 пред Mooney VR46 Racing Team.

Най-добър независим отбор: Prima Pramac Racing

Prima Pramac Racing трябва да завърши GP с повече от 66 точки пред Mooney VR46 Racing Team.

Новак на годината: Аугусто Фернандес

Донякъде това е формалност, тъй като единствения новобранец с пълен сезон в списъка за участие, Аугусто Фернандес (GASGAS Factory Racing Tech3) ще стане Новобранец на годината след спринта в Катар, официално и математически. В момента има максимум 74 точки за 2023 г., които ще станат 62 след спринта. В момента Фернандес има 69 точки.

Moto2

Отборно първенство: Red Bull KTM Ajo

Red Bull KTM Ajo трябва да завърши GP с повече от 45 точки пред Elf Marc VDS Racing Team. В момента те имат 65 точки преднина.

Педро Акоста вече е световен шампион в Moto2 за 2023 г.

Moto3

Световен шампионат в Moto3: Хауме Масия

Хауме Масия  (Leopard Racing) може да вземе короната в неделя. Неговите съперници са Аюму Сасаки (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), Давид Алонсо (GASGAS Aspar Team), Даниел Холгадо (Red Bull KTM Tech3) и Дениз Ончу  (Red Bull KTM AJo). Въпреки това, Алонсо и Холгадо изостават с 41 точки, а Ончу с 50. Така че Масия е шампион в Катар, ако:

Той печели и Сасаки не завърши по-напред от 4-о място

Той е 2-и , а Сасаки не е по-0напред от 8-и.

Той е 3-и, а Сасаки не е по-напред от 12-о мвясто.

Той завършва 4-и, а Сасаки не е по-тнапред от 15-и.

Отборно първенство: Liqui Moly Husqvarna Intact GP

Liqui Moly Husqvarna Intact GP трябва да завърши на повече от 45 точки преднина. В момента те са с 44 точки пред Leopard Racing, 56 пред Red Bull KTM Ajo и 80 пред Gaviota GASGAS Aspar.