MotoGP: Кармело Еспелета е недоволен от напускането на Suzuki

По време на Гран при на Франция изпълнителният директор на Dorna Кармело Еспелета направи изявление относно участието на Suzuki в световния шампионат.

Еспелета коментира: „Бяхме изненадани от новините, които получихме в Херес, относно комуникацията от Suzuki с отбора. Бях информиран от Ливио Супо, че решението е тимът да не продължи след този сезон. Първото нещо, което казахме, е, че можем да разберем, но трябва да поговорим, за да разберем ситуацията. Ние имаме споразумение със Suzuki, подписано едва миналата година. Трябва да разберем точно къде е проблемът. Във връзка с това следващата седмица ще имаме среща с представители на Suzuki, с членове на борда .

За мен е важно да кажа, че очевидно не сме доволни от напускането на Suzuki. Най-важното е, че шампионатът е в „много добро здраве“. Веднага след като видяхме новините за ситуацията, получихме много искания от производители или отделни отбори и тогава трябва да решим какво да правим. За нас да имаме шампионат с пет производители и шест частни отбора е точно същото, което имахме миналата година и е ОК за нас. В зависимост от това какви са предложенията, ние ще решим ако искаме да заменим Suzuki или ще продължим със ситуацията, както е без Suzuki.“

Това е второ отказване на Suzuki от MotoGP. През 2011 г., в края на сезона, от Хамамацу пак обявиха оттеглянето си след като са във висшия клас от 1974 г.  Шампиони със Suzuki са били звезди Бари Шийн, Марко Лучинели, Кевин Шванц и Кени Робъртс-джуниър. В тима са карали звезди като Алекс барос, Дарил Бийти и Скот Ръсел, които също са постигали победи с машини от Хамамацу.

След въвеждането на новите правила и концесията в клас MotoGP, от Suzuki решиха да се върнат във висшия клас  през 2015 г. Първата победа дойде през следващия сезон, когато Маверик Винялес триумфира на Силвърстоун. През 2020 г. Жоан Мир стана световен шампион, макар и с една победа. Това бе шампионат, съкратен и объркан от пандемията.

Оттеглянето на Suzuki остава безработни двамата пилоти – Мир и Алекс Ринс. Вторият може да се намърда на мястото на Пол Еспаргаро в Repsol Honda. Мир обаче, макар и световен шампион ще трябва да се търси отбор.

Както каза Еспелета, кандидати за висшия клас в MotoGP има. Говори се, че запитвания за заводски отбор има от BMW. Но това са само слухове. Друг частен тим – Leopard Racing се гласи за сателитен на Aprilia. Всичко зависи обаче от производствените мощности на спортния департамент в Ноале. Ако отборът подпише договор и за висшия клас, Жоан Мир също може да се уреди с пилотско място.

Всички варианти обаче зависят от това какво ще решат промоутърите от Dorna, които имат среща с IRTA и асоциацията на производителите следващата седмица.