MotoGP: Каква ще е бъдещата система за откриване на инциденти

В MotoGP отдавна се говори за бордова система за автоматично откриване и съобщаване на предстоящ инцидент на пистата. Този сезон имаше много, а някои трагични инциденти с тийнейджъри в малките класове този сезон. Те бяха следствие от падане и удар от следващите състезатели. Затова новите правила за безопасност са насочени към промени в три области: брой на пилотите на старта и възрастови ограничения, оборудване на пилота и комуникация с него.

Намаляването на размерите на решетката – броят на стартиращите и повишаването на възрастовите граници, се разбират от само себе си. Независимо от напредъка в оборудването на пилота обаче, за съжаление не е възможно да се защити напълно срещу пряк удар от мотоциклет при висока скорост. Най-доброто, което вероятно може да се направи в такива ситуации, е опитът да се предупреди следващите ездачи възможно най-бързо. Така се увеличават шансовете им за успешни действия за избягване на катастрофата.

Точно това има за цел да се разгледа „Комуникацията с ездача“.

Освен трагедиите на по-малки машини, в MotoGP стана също голям инцидент. Дани Педроса падна от своя KTM в третата обиколка в Австрия, а мотора му беше ударен от Лоренцо Савадори (на снимката). Педроса беше на 12-о място, когато падна. След това изминаха около пет секунди, преди Савадори – на 21-во, да се вреже в незабелязаната от него машина. Педроса остана невредим, но Савадори получи фрактури на глезена при огнената катастрофа, която спря състезанието.

Някои инциденти с много пилоти се случват за части от секундата.

Продължителното време между падането на Педроса и последващото въздействие на Савадори подчертава, че сегашната „човешка“ система за предупреждение, не е достатъчна. Тя разчита, че следващите ездачи или виждат инцидента напред, или забелязват жълти знамена и мигащ сигнал на бордовете, контролирани от близките маршали. Това обаче, не е достатъчно.

Новата цел е да се създадат „автоматични, почти мигновени системи за предупреждение за всички следващи пилоти и мотоциклети“. Първите тестове ще започнат веднага в началото на сезон 2022. Такива системи не биха помогнали във всяка ситуация, но биха могли да дадат жизненоважните от 0,5 до 5 секунди допълнително предупреждение. Това е, когато следващите ездачи не са забелязали инцидента напред, затова че е са в завой, карат към билото на хълма и/или поради група на конкуренти, закриващи погледа им.

Въпреки че до новия сезон остават по-малко от три месеца, точните подробности за предложената система остават в тайна. Тест, включващ използването на задни светлини за дъжд при сухи условия, като възможен метод за предупреждаване на пилотите за предстоящ инцидент (чрез мигане), се проведе по време на петъчната тренировка на MotoGP в Портимао. Пилотите съобщиха, че светлините остават видими дори при ярко слънце, въпреки че различното местоположение на всяка машина означаваше, че някои са по-лесни за забелязване от други. Този метод за предупреждение на ездачите за инцидент остава да бъде решен.

Но първият проблем, който трябва да се реши, е как най-напред ще бъде открита катастрофата.

Използването на думата „автоматично“, означава без участието на човека. С други думи, ще има откриване на загуба на контрол с помощта на сензори, вместо да се разчита на маршал край пистата или длъжностното лице в Дирекцията на състезанието да натисне бутон.

Системите за въздушни възглавници, които са задължителни във всички класове, вече съдържат математически алгоритми. Те са усъвършенствани, за да предсказват надеждно в най-ранния възможен момент, когато ездачът пада.

По-рано тази година, преди да бъдат обявени плановете за автоматичната система, от Alpinestars потвърдиха, че има възможност да използват разтварянето на въздушната възглавница като спусък за някаква автоматична система за предупреждение. Така че, ако въздушна възглавница се задейства, ездачите в тази зона ще получат предупреждение. От компанията добавиха, че е необходимо да се направи универсална система за всички мотоциклети. Това означава, че вероятно ще бъде по-лесно да се разработва, внедрява и контролира с помощта на технология, монтирана на мотора.

Предимството на сензорите, монтирани на мотоциклета е, че системата би се задействала дори при малки инциденти, при които въздушна възглавница няма да се отвори. Би могла да покрие и инциденти като пилот, бягащ в чакъла. Всяко допълнително тегло за оборудването за откриване също не би било проблем.

Това е сегашното изследване за новия метод за предупреждение, разработен от MotoGP. Целта е да използва бордова система за автоматично откриване и съобщаване на инцидент.

Кои точно видове сензори ще бъдат използвани не е известно.

Най-основният би бил просто ъгъл на наклон. Ако моторът е килнат на една страна, е възникнал инцидент. Технологията вече се използва за изключване на двигателя, за да се избегнат повреди, ако моторът е паднал отстрани.

Но всяка десета от секундата, която е от решаващо значение при подобни инциденти с много пилоти е важна. Изчакването на мотора да остане настрани може да отнеме твърде дълго време. Вероятно е ъгълът на наклон да бъде един от няколкото използвани входа – на водача, G сензори и ход на окачването. Точно както при разработването на въздушните възглавници, ще са необходими много тестове на писта. Първоначално те ще са по време на свободна тренировка. Така ще се съберат достатъчно данни за фината граница между възможно най-бързото предупреждение и изпращането на „фалшив положителен сигнал“.

Добрата новина е, че за разлика от неправилното разгръщане на въздушната възглавница или фалшиво съобщение на арматурното табло като „черен флаг“ или „пит“, всякакви ранни проблеми в автоматичната система не трябва да провалят състезанието на ездача. Пилотът може да се отдръпне за миг, като върне газта, но скоро ще стане ясно дали наистина е имало авария напред или не.

Системата може да се „нулира“ след около десет секунди.

Също така не би причинило реална вреда, ако автоматичната система е малко прекалено чувствителна и реагира на „загуба на контрол“, дори ако ездачът не падне. Например, някой, който има голям удар или плисък на резервоара, може да задейства системата за предупреждение за злополука за следващи ездачи, дори ако ездачът отпред си възвърне контрола. Но самото предупреждение трябва да означава, че следващите го ездачи трябва да се пазят. Така помагат да се предотврати потенциално заплитане, ако ездачът отпред се отклони непредвидимо.

Но методът за откриване на злополука и след това за предупреждение вероятно не са най-големите технически пречки. Настоящата система за съобщения на таблото е само еднопосочна. Това означава, че сигналите преминават от Дирекцията на състезанието към мотоциклетите.

Новата автоматична система за предупреждение ще изисква модифициране на комуникационната инфраструктура край пистата, така че да може да се предава сигнал от падналия мотоциклет директно към други машини и/или чрез близък пост на маршали или състезателнате посока.

Цялото нещо също трябва да бъде достатъчно просто, за да се настрои и работи и на други състезания, извън MotoGP. Критериите, дадени за новата система са, че тя ще бъде „приложима за шампионати от всички нива, включително „Купите за таланти“ в различните региони.