MotoGP: Ди Джанантонио надделя над Баная в Катар, грабва първа победа

Фабио Ди Джанантонио от Gresini Ducati взе първа победа в MotoGP в Гран При на Катар. Той успя да се пребори с лидера във временното класиране   Франческо Баная оцеля след жестока грешка и на 2-и. След като изоставаше от Баная,  който водеше през по-голямата част от дистанцията от  22 обиколки, Ди Джанантонио получи светкавично съобщение „mapping 8“ на таблото си. Това преди беше отборна поръчка от Ducati.

Така Дига изпревари Баная в завой 12 в обиколка 19. Той получи огромна преднина, когато Пеко изпусна завой 1 и излезе от пистата секунди по-късно. Така с второто място, преднината на Баная в шампионата се увеличи от седем на 21 точки, докато Хорхе Мартин се бореше на 10-о място. Това е най-слабото състезание за сезона на пилота на Pramac Ducati. Пилотът на VR46 Ducati Лука Марини завърши подиума, стартирайки от първма позиция.

Баная успя да стартира перфектно от четвърто място на решетката на своя фабричен отбор Ducati. Той взе холшота в завой 1. Мартин направи ужасен старт, катосе срина до 8-и. Битката за второто и третото място се развихри през първите няколко обиколки. Ди Джанантонио победи, когато надмина своя съотборник Алекс Маркес от Gresini Ducati в четвъртата обиколка, а след това и Марини.

Баная взе преднина от осем десети, а Мартин не успя да постигне голям напредък. Той бе притиснат от Маверик Винялес с Aprilia. Пеко и Ди Джанантонио се освободиха от останалата част от групата, като се придвижиха на почти две секунди. Мартин бе 8-и. Ди Джанантонио така и не позволи на Баная да избяга напред в началото на 18-ата обиколка.

Именно на този тур бе показано „mapping 8“  на Ди Джанантонио. Но ако беше директна заповед от Ducati да задържи позицията, италианецът не се вслуша в това. Той хвърли своето Gresini Ducati отвътре на Баная в завой 12 в обиколка 19 и задържа вратата затворена за отмъщение. Баная дръпна на Ди Джанантонио обратно по главната права, за да започне 20-та обиколка, но не успя да спре мотора си и почти се блъсна в задната част на пилота на Gresini. Това изпрати Баная в зоната за сигурност. Така Дига избяга с повече от две секунди.

Ди Джанантонио няма отбор за сезон 2024, тъй като беше изгонен, за да направи място на Марк Маркес в Gresini Ducati следващата година. Вече е малко вероятно да получи мястото в Honda, за което беше на опашката само преди няколко седмици. За Ди Джанантонио бъдещето е несигурно бъдеще. Той отбеляза емоционалната си първа победа в MotoGP в може би предпоследното му Гран При в класа.

Ди Джанантонио спечели с 2.734 сек. пред Баная, във важен ден в битката за шампионата. Марини завърши трети като беше единственият пилот в топ 6, който караше меката предна гума. Така подиума беше изцяло от италианци.

Винялес си проправи път до 4-о място с единствената фабрична Aprilia, след като контузеният му съотборник Алейш Еспаргаро отпадна в 7-ата  обиколка. Брад Биндер беше пети на заводския KTM, пред Алекс Маркес и Фабио Куартараро с Yamaha. Енеа Бастианини (Ducati) и Джак Милър (KTM) изместиха Мартин на 10-о място.