MotoGP: Давиде Бривио става шеф на новия отбор Trackhouse

Бившият шеф на Alpine във Формула 1 Давиде Бривио ще се завърне в MotoGP като ръководител на новия отбор Trackhouse Racing.

Въпреки слуховете, свързващи  Бривио с потенциално преминаване към Honda, той се ангажира с новия отбор на Trackhouse. Тимът излиза на решетката във висшия клас тази година. Екипът прие слота,  който принадлежеше на RNF и неговия партньор CryptoDATA.

Бривио ще замени Пи. Джей. Рашиди, който първоначално беше избран за директор на американския екип.

„Всичко се случи много бързо през последните дни, когато Джъстин ме помоли да помогна на Trackhouse в предизвикателството на MotoGP“, каза Бривио. „Толкова е вълнуващо да бъда част от този нов проект от самото начало и наистина очаквам с нетърпение да се опознаем повече с Trackhouse. Да видим какво можем да внесем в MotoGP от успешната визия и опит, които тази компания има в други спортове и среди.

Това може да е страхотна комбинация от двата свята. Остава само още един тест. Почти е време да се състезаваме и ще се опитаме да подкрепим колкото можем нашите двама талантливи състезатели Мигел и Раул. Ще се забавляваме. През последните няколко дни всичко се случи много бързо. Преди не можех да кажа къде отивам. Но това е страхотна новина и ще започнем да работим бързо!“

Италианецът се премества в Trackhouse след тригодишен престой в Alpine, по време на който изпълнява различни роли. Първоначално подписа като състезателен директор на отбора от Формула 1 под ръководството на главния изпълнителен директор на компанията Лука де Мео. Бривио прекара последната година и половина като ръководител на своята програма за млади пилоти.

Неговото напускане на Alpine бе потвърдено в края на миналата година.

59-годишният мениджър преди това беше шеф на Suzuki до първата им титла във висш клас от 20 години, като Джоан Мир спечели шампионата през 2020 г. под негово управление. Решението му впоследствие да напусне Suzuki и да премине към F1 с Alpine дойде като голям шок за базираната в Хамамацу марка.

Екипът на Trackhouse, към който той се присъединява през 2024 г., се очаква да помогне на Aprilia в развитието и еволюцията на RS-GP. Екипът на Джъстин Маркс е поискал два мотоциклета със спецификации за 2024 г. за Мигел Оливейра и Раул Фернандес. И двамата запазиха местата си в сателитния тим, на фона на прехода от RNF към Trackhouse.

Маркс каза: „Невероятно е някой от калибъра и с опита на Давиде да ръководи отбора на Trackhouse Racing MotoGP.  Всички ние в компанията сме възторжени от ангажимента, който той е поел. В момента, в който срещнах Дейвид, стана ясно, че той ще бъде човек, който идеално се вписва в културата на Trackhouse. Знам, че той ще ни доведе до страхотни неща на и извън пистата.“

Оливейра вече кара същия мотоциклет в предсезонния тест на Сепанг, с какъвто разполагат заводските пилоти Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес.

Междувременно и двете страни очакват Фернандес да започне сезона с мотоциклета за 2023 г., но да премине към новото шаси. Двигателят трябва да остане същият за годината според разпоредбите. Така е до теста в Херес, след 4-ия кръг в календара.

Влиянието на изпълнителния директор на Aprilia Масимо Ривола изигра основна роля при наемането на Бривио, който има завиден опит в MotoGP както с Yamaha, така и със Suzuki.

Неговата намеса беше от решаващо значение за подписването на Yamaha през 2004 г. с Валентино Роси, който току-що бе спечелил три титли с Honda по това време. По-късно Бривио отговаряше и за привличането на Хорхе Лоренцо, дори преди испанецът да спечели последователни титли в 250 куб. см през 2006 и 2007.

По-късно Бривио беше привлечен от Suzuki, за да ръководи завръщането им в световния шампионат през 2015 г.