MotoGP: Гран при Комисията променя правилата за тестове и горива

Преди старта на Гран при на Испания Комисията за Гран при обяви нови промени в правилата на шампионата. Те се отнасят за дългата наказателна обиколка, тестовете на гуми и горивата. Комисията в състав Кармело Еспелета (Dorna, председател), Пол Дюпарк (FIM), Ерве Поншарал (IRTA) и Биенсе Биерма (MSMA), в присъствието на Хорхе Виегас (президент на FIM), Карлос Еспелета (Dorna), Майк Тримби (IRTA, секретар на срещата) и Корадо Чекинели (директор на технологиите), взе решенията на среща, проведена в Портимао на 22 април 2022 г.

Спортни правила (влизат в сила веднага)

Дълга наказателна обиколка. Направена е промяна, която пояснява, че лентата за „наказателна дълга обиколка“ на всяка писта трябва да бъде прокарана през гол, небоядисан асфалт и да не се боядисва, дори ако има някакво изтичане около него.

Ограничения за тестове MotoGP клас (влизаj в сила от 2023 г.)

Заради ефекта от увеличаване на броя на състезанията през сезона, беше постигнато споразумение между отборите и доставчиците на гуми Michelin за намаляване на броя на официалните дни за разрешени тестове в клас MotoGP.

Ревизираната тестова програма е:

Един еднодневен официален тест след последното състезание от сезон 2022, на същата писта за финалната надпревара.

Един тридневен шейкдаун  тест преди първия официален тест след периода на забрана на зимните тестове. Той ще е само за фабрични тестови състезатели и пилоти новаци от клас MotoGP.

Един тридневен официален тест, след периода на забрана на зимните тестове и преди първото състезание от сезона.

Един двудневен официален тест, след забраната на зимните тестове и преди първия старт за  сезона.

Два еднодневни официални теста в понеделник или вторник след Гран при на кръгове и дати, които ще бъдат договорени от екипите и Dorna/IRTA.

Неизкопаеми горива

Както вече обявиха от Комисията за Гран при, от 2024 г. ще бъде задължително във всички класове от Гран при да използват гориво с минимум 40% неизкопаем произход. Този процент ще бъде увеличен до 100% за сезон 2027 г.

Точната спецификация за характеристиките на горивото FIM MotoGP от 2024 до поне 2026 г. вече са договорени. Те ще бъдат публикувани по-късно. FIM, IRTA, MSMA и Dorna искат да благодарят за сътрудничеството на доставчиците на горива за MotoGP: bp, ETS Racing Fuels, Repsol S.A., Shell, TotalEnergies/ELF и Petronas, които всички са участвали в дефинирането на такива характеристики.

Най-добрата Гран При за 2021 г.

Комисията се съгласи да присъди титлата за най-добра Гран При за 2021 г. на пистата „Рикардо Тормо“ за Гран При на Валенсия. Последното състезание за сезона винаги е много популярно и през 2021 г. отбеляза връщането на неограниченото зрителско присъствие след дълъг период, в който броят на зрителите беше ограничен поради ограниченията за Covid.