MotoGP: Винялес ще дебютира с Aprilia в Арагон

След два успешни тестови дни в Мизано в началото на тази седмица, от Aprilia Racing Team Gresini обявиха, че Маверик Винялес ще се състезава за отбора в предстоящата Гран при на Арагон. Испанецът, който впечатли с представянето си на пистата Мизано Марко Симончели, ще партнира на Алеиш Еспаргаро, който стъпи на подиума на Силвърстоун.

Винялес караше Aprilia RS-GP за първи път на пистата на италианската Ривиера тази седмица. На трасето бяха и неговите конкуренти във висшия клас Франческо Баная (Ducati Lenovo), Йохан Зарко (Pramac Racing) и Лука Марини (SKY VR46 Avintia), които караха машини за Супербайк. Имаше и тестови пилоти, които караха на трасето – Дани Педроса (Red Bull KTM Factory Racing), Мика Калио (Red Bull KTM Factory Racing) и Микеле Пиро (Ducati Lenovo). После се включиха и други пилоти на Ducati – Йохан Зарко (Pramac Racing) и Енеа Бастинанини (Avintia Esponsorama). Те, както и другите дукатисти караха машини Ducati V4R Superbike.

Маверик Винялес остана само на 7 десети от най-бързата обиколка на Алеиш Еспаргаро от 2020 г. Винялес постигна 1:30,0. Така се стигна до решението за дебюта на Маверик с Aprilia.

Винялес ще кара на мястото на Лоренцо Савадори, който бе обявен за тестов пилот на тима за сезон 2022. През останалата част от шампионата за 2021 г. Савадори ще участва в отделни стартова с уайлдкард, по преценка на екипа на Aprilia. Графикът на Савадори ще бъде обявен веднага, след като той се възстанови напълно от контузията, която получи по време на Гран при на Щирия. Тогава той счупи малеола на десния крак и се наложи да бъде опериран.

Масимо Ривола, главен изпълнителен директор на Aprilia Racing: „Изключително горди сме, че можем да обявим плановете си за настоящия сезон и за 2022 г. с цел максимално оптимизиране на приноса на нашите трима състезатели. Наред с нашия потвърден пилот – Алеиш, за нас е удоволствие да посрещнем талантлив Маверик в екипа на Aprilia Racing. Той веднага демонстрира страхотно чувство с екипа и мотора. Убеден съм, че ще може да даде всичко от себе си още на Гран при на Арагон. В същото време, ние също потвърждаваме ролята на Лоренцо като тестов пилот през 2022 г. Това е фундаментална позиция, която възнаграждава големите усилия, които той демонстрира при разработването на новия RS-GP. Той ще завърши сезон 2021, като се възползва от уайлдкард. Каде ще участва, ще решим заедно веднага щом се върне към 100% възстановен.”

Романо Албесиано, технически директор на Aprilia Racing: „Решението Маверик да стартира в Арагон е пряк резултат от тестовете, направени в Мизано. Не беше без значение, че след кариера, прекарана досега на мотоциклет с редови двигател, Маверик имаше добро усещане веднага с нашия V4. Ето защо тестът на тази писта, беше важен момент за оценка. Ние сме доволни от положителния резултат на Маверик, както и от реакциите, които демонстрираха добро чувство както с RS-GP, така и с екипа, и с  нашия метод на работа. Неговият талант и този на Алеиш, съчетани с опита, който Лоренцо е натрупал този сезон, ни правят оптимисти за бъдещето на нашия проект в MotoGP.”