MotoGP вади от употреба №46 на Роси на Муджело

Номер 46, с който се състезаваше Валентино Роси ще бъде изваден от употреба в класа MotoGP. Това ще стане на пистата в Муджело. Решението обявиха промоутърите на шампионата от Dorna Sports. №46 е синоним на деветкратния световен шампион и Легенда на MotoGP Валентино Роси. Номерът ще бъде изваден с церемония на предстоящата Гран при на Италия.

Церемонията по пенсионирането ще се проведе на старт-финалната права в събота, точно преди квалификацията. Роси ще присъства на церемонията, тъй като номер 46, с който той се състезава се оттегля и ще остане в Залата на славата на MotoGP. Роси има 26 успешни сезона във всички класове и е едно от най-разпознаваемите лица в световния спорт.

Решението на Dorna противоречи на желанието на Доктора. Той искаше номерът му да остане в употреба и в бъдеще. Това Роси го заяви при приемането му в Залата на славата миналата година във Валенсия. Това бе последната Гран при на Доктора.

Роси спечели девет световни титли, 115 победи и 235 подиума във всички класове. Той изигра ключова роля в предефинирането на спорта за милиони фенове по целия свят.