MotoGP: Блестящо завръщане на Бастианини, Пеко срещу Мартин – битката се ожесточава

Енеа Бастианини (Ducati Lenovo) направи блестящо и победно завръщане, като спечели Гран при на Малайзия.  В ксъщото време дуелът за тгилата между Франчесто Баная и Хорхе Мартин се ожестгочава.

Пеко  срещу Мартин – вече официално е дуел! Битката за Световния шампионат на FIM в MotoGP е между двамата, разделени от само 14 точки два кръга преди края. В  Сепанг двамата пак се изправиха един срещу друг в битката за подиума. Франческо Баная (Ducati Lenovo) се защитаваше с всичко, което имаше срещу вече единствения претендент Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) . Но това беше битката за третото място!

Отпред Бастианини беше неудържим и в страхотна форма. Той пое лидерството, наложи набсолютно изпепеляващо темпо и никой не можеше да го догони.  Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP) обаче запази темчпото си, като последва победата си в спринта с още един подиум на Гран При.

При старта трима бяха в завой 1 – Бастианини игра на сигурно, Баная  беше отвън и Мартин беше този, който предприе най-щурата атака. Спря късно, гмуркайки се отвътре, за да направи холшот. Но не успя, тъй като скоростта му беше висока и отвори широко завоя. Баная се възползва от шанса си и е гмурна отвътре покрай Мартин. Но Бастианини вече преминал напред, заедно с Алекс Маркес.

Пеко се задържа на трето място срещу Марко Безеки (Mooney VR46 Racing), но Мартин нямаше толкова късмет, като се върна зад италианеца и остана на 5-о място

И така Бастианини поведе Алекс Маркес с малка, но увеличаваща се разлика.  Мартин успя да изпревари Безеки и беше точно на опашката на Баная.  Шоуто започна!

№ 89 беше бе зад №1 – двамата се хвърляха един до друг по пистата Сепанг. Беше зашеметяващо и можеше да се окаже важно по отношение на повече от точки. В неделя действащият шампион е завършил пред Мартин само веднъж след Ред Бул Ринг – неговата историческа победа в Австралия. Не го е побеждавал в спринт от Каталуния насам. Но в Сепанг, Баная също обърна таблицата в квалификациите, като грабна първа позиция от Мартин. И го пробеди за първи път от Барселона насам

От тази огромна доза адреналин обаче се превърна в прилив на напрежение. Бастианини поведе Алекс Маркес, и двамата в своя битка. Баная  беше на „сигурна“ трета позиция, а Мартин  – на сигурна четвърта.

Пет обиколки преди края Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) беше настигнал Беззеки. Този път пилотът на Yamaha удари бързо, изпреварвайки го почти веднага. Той остана да се опитва да удържи могъщата сила на Ducati в последния завой и надолу по главната права в завой 1, но мисията беше изпълнена – Куартараро беше в топ 5, а Безеки официално отпадна в спора за титлата.

Отпред Бастианини продължи да води с повече от секунда, понякога до 1,5. “Звярът” беше много спокоен, и много, много бърз. Той пресече финала, за да вземе първата си победа от Арагон миналата година с секунда и половина. Той стана седмия различен победител този сезон. Алекс Маркес се завърна на подиума на Гран при на второ място, Баная взе жизненоважното трето място, а Мартин беше принуден да се задоволи с четвъртото, за да си тръгне от Малайзия с 14 точки изоставане. Все пак остават 74 в игра.

Куартараро бе 5-и пред  Беззеки, а Франко Морбидели от Monster Energy Yamaha MotoGP стана 7-и пред  Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing) – 8-и. Фабио Ди Джанантонио (Gresini Racing MotoGP) беше по петите на австралиеца и заедно с Лука Марини (Mooney VR46 Racing) за компания, оформиха топ 10.