MotoGP: Безеки взе първия в историята полпозишън на пистата Буд в Индия

Марко Безеки записа името си в историята като първият пилот с първа позиция на пистата Буд в Индия. До него на първа редица са Хорхе Мартин и Фран„ческо Баная.

Q2 сесията се превърна в битката на титаните. Първо Мартин беше най-бързият пилот, преди пилотите да влязат в бокса. След него беше Безеки.

След това, при второто излизане от боксовете, Безеки удари по самочувствието на останалите с първата в историята обиколка от 1:43 мин. – 1:43,947. Това време бе доближено на 0,043 сек. от Мартин – 1:43,990. Той обаче не можа да изпревари испанеца.

Баная излезе от бокса разгорещен, за да се придвижи на първа редица. Марк Маркес (Repsol Honda) беше залепен за задното му колело, заедно с Жоан Мир (Repsol Honda) точно зад двамата. Пеко грабна мястото на първия ред, като изостана на 0,256 сек. Honda също направиха много бързи обиколки. Марк Маркес зае пето място, но след това просто беше изпреварен от Мир само с 0,015 сек.


Зад Безеки, Мартин и Баная, които заеха на първия ред в обратен ред в класирането на шампионата, най-бързият от тренировсике в петък, отново беше бърз. Става дума за Лука Марини (Mooney VR46 Racing), който оглави  оглавява ред 2 с 4-о място.

Целите на отбора на Repsol Honda бяха постигнати за този втори ред.  Мир зае пето място, което е най-добрият му квалификационен резултат откакто кара за Honda. Световният шампион за 2020 г. изпревари съотборника си Марк Маркес само с 0,015 сек. – 6-и.

Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) оглавява третия ред точно пред Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP), а Маверик Винялес (Aprilia Racing) изпуска едно място по-нагоре само с 0,017. Той ще започне девети, още една малка преднина точно пред съотборника си Алейкс Еспаргаро. Раул Фернандес заема 11-о място, а Фабио Ди Джанантонио (Gresini Racing MotoGP) е 12-и.