MotoGP: Баная печели битката с Биндер на Херес

Ducati и KTM направиха невероятно състезание на Херес за Гран при на Испания. Действащият шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo) се нахвърли върху Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) за да му отмъкне победата.  Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing) беше също в битката.

Не мина без малко хаос, драма и за някои, лош късмет. Първият старт беше отбелязан с червен флаг след катастрофа за Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) и Мигел Оливейра (CryptoDATA RNF MotoGP). Марко Безеки също бе „замесен“. Португалският състезател беше напълно невинна партия, тъй като беше хванат от външната страна и получи изкълчено рамо, след като беше лекуван в Медицинския център. Куартараро за отбора си със сигурност беше невинен за нещо повече от състезание и липса на място. За стюардите французинът заслужи  дълга обиколка…

Вторият удар беше още едно шоу на KTM. Те заеха първо и второ място, като Биндер  изведе Милър начело, а Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) се нареди на трето място. Стартиралият от първа позиция Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing) загуби още веднъж, когато Баная го задмина и стана четвърти. Той също атакува Мартин в завоя “Педроса”.

Не отне много време на Милър да реши да атакува отвътре съотборника си Биндер в последния завой. После Баная направи най-бързата обиколка, за да започне да ги настига. Той не губи време да изпревари австралиеца, поставяйки фабричното си Ducati в най-малката пролука в завоя “Педроса”, за да мине пред  KTM-а.

Една обиколка по-късно и имаше нова драма с наказанията. Баная беше принуден да отстъпи една позиция след по-ранен контакт. Италианецът позволи на Милър да се върне напред. Отново беше KTM бяха на първо и второ място. Мартин  мина покрай Алейш Еспаргаро и отново започна да притеснява Милър.

Йохан Зарко (Prima Pramac Racing)  катастрофира зад Мартин, присъединявайки се към по-рано падналия Алекс Ринс (LCR Honda Castrol). И Безеки тъкмо се канеше да се присъедини към тях, но се измъкна.

Биндер сега беше с шест десети пред Баная, но в последните няколко обиколки Ducati набираше скорост.  В последния завой, четири тура до края, Пеко се хвърли в атака и поведе. Биндеър отговори на темпото. Той се приближи и до последната обиколка изглеждаше правдоподобно, ако не и вероятно, че Биндер ще се доближи достатъчно. До последния сектор изглеждаше като един мотоциклет начело и предстоеше последният завой “Лоренсо”.

Баная беше невероятно силен на спирачките и затвори вратата, като остави Биндер зад себе си. Двамата бяха разделени само от две десети в това зашеметяващо състезание. Милър зае трето място и това вече направи постижение за подиуми с три различни мотора, както и първото му качване на стълбичката с KTM. Мартин зае четвърто място, а Алейш Еспаргаро допълни топ 5.

Лука Марини (Mooney VR46 Racing Team) бе шести в близък финал с пилота на KTM  с уайлдкдкард  и MotoGP легенда Дани Педроса (Red Bull KTM Factory Racing). Пилотът с № 26 взе още един финал в топ десет при завръщането си в Гран при. Зад тях Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP) стана 8-и, пред Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu).