MotoGP: Баная – осмият в Клуба на победителите през 2021 г.

Дългоочакваната победа на Франческо Баная в MotoGP го направи осмият член на Клуба на победителите през сезон 2021. Това стана след блестящата му победа в Арагон.  Това беше двубой, за който ще се говори още много години. Франческо Баная срещу Марк Маркес, Ducati Lenovo срещу Repsol Honda. Въпреки седемте опита за изпреварване от осемкратния световен шампион, нервите на Баная издържаха, за да постигне тази дългоочаквана от него победа в MotoGP.

В ранните етапи на състезанието в Aragon стана ясно, че Баная и Маркес имат предимство пред останалите. Стартирал от първа позиция, Пеко грабна холшота в завой 1, а Маркес измъкна втори, докато Джак Милър (Ducati Lenovo) се намърда 3-и, като се справи с лидера в световното първенство Фабио Кутарараро (Monster Energy Yamaha MotoGP).

Първите обиколки бяха за намиране на баланс между задаване на добро темпо и управление на меките задни гуми. Каучукът Michelin с бяла лента трябваше да издържи 23 мъчителни обиколки. На Моторланд Арагон лявата страна на гумата се износва по-бързо след всеки тур. Затова е нужен баланс. Пеко и Маркес го напипаха безупречно. След като увеличиха преднината си до над четири секунди, стигнаха до етапа, в който водиха директен двубой за първото място. Маркес преследва петата си победа в последните си пет състезания на Арагон. Баная пък отчаяно искаше първия си триумф във висшия клас.

И се разгоря удивителна, внушаваща страхопочитание битка. В последните пет обиколки Маркес се хвърляше настървено върху Пеко. Един път беше след старт-финалната права, на изхода на завой 1, после на завои 5 и 15 три пъти. Последният опит на Маркес на завой 12 в крайна сметка връчи на Пеко тази прословута дълго чакана победа.

Беше въпрос на време Баная да спечели състезание в MotoGP. Световният шампион на Moto2 за 2018 г. три пъти завършва на второ място през 2021 г. Катастрофата му на първата обиколка в Гран при на Италия като лидер е единствената му голяма грешка за сезона. Сега обаче всичко е свалено от плещите на Пеко. Така той стана осмият различен победител през този сезон. Така бе изравнен рекорда, поставен през 2016 и изравнен през 2020 г.

Баная се присъединява към Маверик Винялес (Monster Energy Yamaha MotoGP), Куартараро, съотборника си Милър, Мигел Оливейра (Red Bull KTM Factory Racing), Марк Маркес, Хорхе Мартин (Pramac Racing) и Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing). Всички те са спечелили поне един състезание през 2021 г. Е, някои и повече.

Тази година много пъти сме твърдели, че MotoGP е най-конкурентният клас, който е бил някога. Всички шест заводски отбора са били на подиума през 2021 г., пет от тях имат победи. Спечелването на състезание никога не е било по-трудно. Пеко нагледно го доказа с това, че няколко пъти бе на косъм да го стори. И сега Марк Маркес хвърли всичко, за да осуети плановете на италианеца, но Багная не се подаде и успя да триумфира. Водещата фигура в тима на Ducati през 2021 г. вече е на второ място в световното първенство, на 53 точки от Куартараро.

Следващото състезание на дневен ред е завръщането у дома. Баная завърши на второ място на пистата Мисано – Марко Симончели през миналия сезон. Тогава той все още лекуваше счупения крак в Чехия. Сега Пеко тръгва към родната си Гран при със самочувствие, по-завършен, за да преследва още 25 т. Няма да е изненадващо, ако вземе още една победа.

Но не се изненадвайте, ако се появи девети победител през 2021 г.! Действащият световен шампион Жоан Мир (Suzuki Ecstar) има пет подиума, стана 3-и в Арагон, но победата все му се изплъзва. Мир взе подиум в Мизано през 2020 г. Испанецът е топ претендент за 9-и победител. Но пък кой знае,  може би някой друг иска да добави името си в аналите на висшия клас преди края на сезона. Мераклии има много и то все класни пилоти с много силни машини.