MotoGP: Баная бие Безеки с 0,0,63 сек.

Втората свободна тренировка в първия състезателен ден на Муджело в MotoGP остави без дъх хората по трибуните. Тя реши автоматично местата в Q1 и Q2 за Гран при на Италия. Местният герой Франческо Баная  (Ducati Lenovo Team) бе най-бърз с 1:45.436, но преднината му е крехка, тъй като съперникът му за титлата Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) е втори и само на 0,063 сек. от своя сънародник. Трети стана Алекс Ринс (LCR Honda Castrol) също е на една десета от усилията на Пеко.

След като се бореше с контузия при падане с колело, която получи в четвъртък на пистата, и катастрофа на тренировка 1, тежко накуцващият Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing) се върна на пистата за тренировка 2. Той и Мигел Оливейра (CryptoDATA RNF MotoGP) бяха единствените двама състезатели, които подобриха сутрешните си времена в първия половин. 15 минути преди края Франческо Баня се присъедини към тях, но беше 15-и.

След това започна краят на сесията. Еспаргаро се изкачи от 15-о място с 0,4 секунди по-малко от Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) да се изкачи до 5-о. С нома мека гума Марк Маркес (Repsol Honda) падна на завой 14 и беше 9-и. Веднага Маркес беше изместен на 11-о място, докато петима състезатели се нахвърлиха на първите пет места. Безеки даде  1:45.808, следван от Мартин, Баная, Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) и Раул Фернандес (CryptoDATA RNF MotoGP). Само 0,7 сек. разделиха топ 18.

Марк Маркес се завърна на втория си RC213V и избра Маверик Винялес (Aprilia Racing) за своя референция. И двамата бяха с 0,2 секунди по-малко от времето на Безеки през втория стинт. Marc Marquez стана първи! Но не за дълго. Ринс и след това Баная откраднаха първото място. Следвайки Баная, Безеки стана 2-и, а Марк Маркес беше избутан 7-и.

Две късни обиколки нарушиха реда след развяването на карирания флаг. Биндер стана 4-и,  а контузеният Еспаргаро  направи чудеса, за да вземе 9-о място и измести Винялес.

И така на първитне три места бяха Баная, Безеки и Ринс на 0,081 сек. Биндер остана на 0,118 секунди 4-и, Мартин бе 5-и, а завърналият се Енеа Бастианини (Ducati Lenovo) показа на екипа на Ducati колко е липсвал – 6-и. Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) е на две десети от Пеко на 7-и, следван от Марк Маркес. контузеното дуо  Еспаргаро и Лука Марини (Mooney VR46 Racing) оформиха топ 10.