MotoGP: Алекс Маркес най-бърз в първата сесия в Портимао

Първата сесия за сезон 2023 в MotoGP за Гран при на Португалия беше под знака на Ducati. Четири от първите пет машини бяха Ducati. Най-бърз обаче бе испанеца Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP), който оглави класирането с 1:38,782. Втори бе Жоан Мир (Repsol Honda) на 0,045 сек., а трети Лука Марини (Mooney VR46 Racing) на 0,140 сек.

Лек дъжд в началните етапи на сесията накара по-голямата част от пилотите да останат в питлейна. След около половин час до края на сесията дъждът се разсея и състезателите започнаха да се насочват към пистата.

Имаше серия от бързи обиколки в заключителните етапи на сесията, които решиха подреждането. Алекс Маркес направи невероятна обиколка, за да си осигури първото място, докато двамата състезатели на Repsol Honda Марк Маркес и Жоан Мир се движеха заедно със стабилно темпо. Мир наистина успя да се справи с машината на Honda, за да спечели 2-о място.

Двамата състезатели на Mooney VR46 Racing  – Лука Марини и Марко Безеки също се натиснаха силно, за да заемат съответно 3-то и 4-то място.

Най-добрият мотоциклет Aprilia беше на Маверик Винялес (Aprilia Racing) на 6-то място пред Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing), който водеше сесията до заключителните етапи.

Фаворитите за титлата Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) и Франческо Баная (Ducati Lenovo) имаха сравнително спокойна сесия и завършиха на 8-мо и 9-о място съответно.