MotoE: Чакането свърши! В Льо Ман започва новата електрическа ера

Стартът на най-бързите мотоциклетисти на света този уикенд е исторически. Освен Гран при №1000, за който писахме вчера, Световният шампионат на FIM Enel MotoE започва да пише нова глава в своята история

След предсезонни тестове, официалното представяне и още няколко седмици подготовка, отборите са готови да се състезават в световния шампионат на FIM Enel MotoE! Това е най-дългият сезон досега, тъй като състезанията с електрическите мотоциклети, придобиват статут на световен шампионат. Календарът се разширява до осем кръга, като ще има състезания на всяка спирка на MotoGP между май и началото на септември. Това прави сезон от 16 състезания, осем кръга, изпълнен с екшън. За MotoE това е първият сезон с нов официален производител на машини – Ducati.

Осъществено от Enel X Way, откриването на сезона е в Льо Ман този уикенд. Какво по-добро място да се започне писането на  нова глава от състезателната история от 1000-то Гран при? Сцената е готова, новото разписание на MotoE е готово да покаже най-доброто от електрическите серии, а пилотите на решетката са подготвени да дадат всичко от себе си в търсене на тази първа световна корона на шампионата MotoE.

Нови предизвикателства

По време на тестовете се видя, ча паднаха рекордите  за обиколка на Херес и Барселона. Това стана благодарение на дългогодишния участник в MotoE кампанията Ерик Гранадо (LCR E-Team). Бразилецът е един от най-опитните в тази област, състезавал се е във всеки един сезон на MotoE до момента и оглавява таблицата по почти всички показатели. Той има най-много победи, най-много първи позиции и най-много състезателни най-бързи обиколки. Той ще иска да излезе със замах в първия старт, за да добави към това новата си стара амбиция. А именно да започне своя нов щурм  за тази неуловима титла. Тя е  единственото нещо, което липсва в статистиката му. Той наистина пристига след катастрофа в WorldSBK в Барселона. Въпреки че инцидентът го отстрани от състезание 2, той ще се надява, че това няма да повлияе и на началото на неговата електрическа кампания.

Двукратният носител на Купата Жорди Торес (Openbank Aspar Team) ще иска да попречи на Гранадо да добави тази титла към автобиографията си. Пилотът с №  81 иска да добави шампионска титла към успехите му в Купата и да стане първият, който ще вземе славата на MotoE със Световната купа през 2019 г. и Световната корона тази година.

Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) ще иска повече, след като също показа добро темпо в тестовете. Матия Касадеи  (Pons Racing 40) е друг ветеран и победител в стартовата решетка, който търси трофеи. Той, както и  предишните победители Алесандро Законе (Tech3 E-Racing) и Мигел Понс (LCR E-Team), също ще искат да се върнат на върха.

Има и някои интересни новобранци, включително световния шампион на Moto2 за 2014 г. Тито Рабат. Той  се завръща в падока на Гран При, за да се изправи срещу  предизвикателството MotoE. Ранди Круменахер е другият, който трябва да се наблюдава, когато се присъединява към Dynavolt Intact GP MotoE. Ранди добавя още един клас към CV-то си от опита в 125 кубика, Moto2, WorldSSP и WorldSBK. Лука Салвадори каца в Prettl Pramac MotoE. Николас Спинели повдигна глава при тестовете с добри постижения. Новият пилот на Pons Racing 40 беше един от онези, които показаха най-постоянното темпо. Тъй като това е нова машина на Ducati за всички, новите лица на решетката ще бъдат още по-интересен часовник с началото на сезона.

Нов график

Графикът също се променя през 2023 г. за MotoE. Всичко започва в 8:30 сутринта в петък с тренировка 1, преди втора тренировка в 12:35 часа. Времената от двете сесии (P1+P2) се комбинират, за да се определят директните участници в Q1 и Q2. Квалификациите започват в 17:00. Квалификациите за Q1 и Q2 остават на живо и са безплатни за гледане в YouTube, давайки на всеки да види и опита от електрическия екшън!

Събота вече е водещата за световния шампионат на FIM Enel MotoE. Това е денят на състезанието. Нищо друго! Двата двубоя сега се провеждат в събота следобед, което го прави истински спектакъл за феновете на пистата и зрителите у дома.

Състезание 1 започва в 12:10 ч., веднага след квалификацията за клас MotoGP. Това това е и първото състезание  за уикенда. След това има квалификации за Moto3 и Moto2 преди високооктановото добавяне на адреналин от Tissot Sprint (спринтовата надпревара във висшия клас) всяка събота.

След това MotoE предлага още повече състезания в тази Супер събота. Състезание 2 следва спринта, за втория сблъсък от уикенда, определен за 16:10 ч. Това е изпълнено с екшън събитие за MotoE, което дава на електрическия световен шампионат невероятна гледаемост  и гарантира, че феновете по целия свят ще получат най-доброто от този паралелен път на устойчиви иновации.