MotoE: Ферари с първата полпозишън за 2023 г. в Льо Ман

Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) грабна първата полпозишън за 2023 г. в първия световен шампионат за електрическия мотоциклети MotoE. Италианецът наблюдаваше тревожно от чакъла в зоната за сигурност, докато неговите съперници заплашваха първото му място. Те го изпускаха със стотни от секундата.

В първият кръг от MotoE, Матео Ферари грабна първата позиция с време 1:40,971, когато дъждът заваля точно по време за Q2. Трудните условия също изиграха роля  на Хектор Гарзо (Dynavolt IntactGP), който въпреки късното излизане  за първото място, изпусна полпозишъна само с 0,022 сек. Първите  трима бяха разделени с 0,025 сек., тъй като Жорди Торес (Openbank Aspar Team) ще се нареди на последното място на първия ред, след като постави време само с три хилядни (0,003 сек.) по-слабо от Гразо на 2-ро място.

Ферари беше хванат от трудните условия и катастрофира в края на сесията. След това италианецът не успя да отговори на атаките, идващи от неговите съперници. Червени сектори излязоха и от Гарзо, и от Торес, а Ферари трепереше отстрани на пистата. Постижението на пилота на Felo Gresini MotoE обаче оцеля и той ще започне състезанието от първа позиция.

На втора редица се наредиха Ранди Круменачер (Dynavolt Intact GP MotoE) на 0,509 сек. от Ферари, Кевин Манфреди (Ongetta SIC58 Squadracorse) на 0,526 и  Николас Спинели (Pons Racing 40 на 0.675. Третата редица е за съотборника на Спинели – Матиа Касадей на 0.719, а до него са Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadracorse) на 0.743 и Мигел Понс (LCR E-Team) на 1.110 сек. Топ 10 оформи Андреа Мантовани (RNF MotoE Team).