MotoE: Торес срещу Гарзо – лудо начало на новата ера

Жорди Торес (Openbank Aspar) започна сезон 2023 на върха! Испанецът се изправи срещу своя сънародник Хектор Гарзо (Dynavolt Intact GP MotoE) точно на финала за първата победа в новата ера на MotoE. Той излезе начело след дуел в последната обиколка и спечели. Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) отпадна от битката в челото и има дълга обиколка за състезание 2 след драматичен старт. Битката бе с Ранди Круменахер (Dynavolt Intact GP MotoE), който допълни подиума на 3-о място при първия си старт с електрическите мотоциклети.

Гарзо взе холшота от Ферари, а Торес се класира трети от трето място на стартовата решетка. Николас Спинели (HP Pons Los40) се изкачи на 4-и  след солиден старт. Новобранецът бързо отвори дупка зад първите четирима.

Най-отпред беше Гарзо срещу Ферари, като си размениха местата в обиколка 2, а след това отново. Това обаче не беше краят на драмата и за двамата, след което Ферари внезапно отпадна. Остави на Гарзо глътка въздух пред Торес.

Групата на преследвачите също имаше разтърсване.  Спинели катастрофира преди и Понс, и Касадей да паднат на завой 7, само една обиколка преди Ферари  да направи същото. Това го превърна в дуел за победата и огромна група в борба за завършване на подиума. Круменахер водеше колоната в предпоследната обиколка.

Това също добави още една драма за Ферари, тъй като жълтите флагове все още не бяха прибрани. Така той ще има наказание от дълга обиколка, което да изтърпи в състезание 2.  Дълга обиколка отнесе и Манфреди след като съкрати пътя. Така италианецът си гарантира, че няма да бъде на подиума, макар все още да се бореше за него до последната обиколка.

В тази последна обиколка Торес избра своя момент за атака до съвършенство.Това стана в шикана, като така  се опита да задържи Гарзо. И го направи, като успя да се задържи на линията. Така Торес спечели първата победа в световния шампионат на FIM Enel MotoE с по-малко от една десета.

Зад Гарзо битката за последното място на подиума спечели Круменахер. Така швейцарецът прави своя електрически дебют на подиума пред Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadra Corse). Хикари Окубо (Tech3 E-Racing) завърши 5-и.