MotoE: Матия Касадей запечатва титлата с победа, първи триумф на Спинели

Състезание 1

Матия Касадей  (HP Pons Los40) е световен шампион на FIM Enel MotoE за 2023 г. Направи го със стил! Италианецът взе короната с трудна победа в състезание 1 от домашния си кръг, излизайки на върха в близък финал срещу Хектор Гарзо (Dynavolt Intact GP MotoE) само с 0,021 сек. Така Касадей е първият носител на короната, откакто тази година серията се превърна в пълен шампионат от осем кръга и 16 състезания.  Съотборникът на шампиона – Николас Спинели също беше в микса от началото до края и взе важен подиум, за да добави към празненствата на отбора на Понс.

Най-близкият съперник на Касадей за титлата – Жорди Торес  (Openbank Aspar Team) претърпя драма. Получи двойно наказание за дълга обиколка, след като прескочи старта. Това беше по-трудно състезание за Матео Ферари  (Felo Gresini MotoE), тъй като Касадей диктуваше темпото и условията.

Светлините угаснаха за първото състезание в MotoE. Торес излетя от 5-то място на решетката, за да грабне холшота от Касадей. След този малък, но истински скок, той бе последван от Спинели, който бе  на 3-то. Гарзо скоро също се закачи в челната тройка. Водещата група от четирима се откъсна от останалата част.

Касадей дръпна наппред, а Торед беше тормозен в задната част на групата. Тогава излезе наява примината за светкавичното изстрелване на Торес. Това  беше фалстарт на претендента за титлата. Испанецът трябваше да направи две обиколки през дългата обиколка на Трамонто, преди да се присъедини отново към състезанието на 12-о място.

Междувременно отпред Касадей водеше, а Гарзо и Спинели бяха по петите му. Всичко, което италианецът трябваше да направи, беше да завърши състезанието с Торес зад него и той щеше да бъде коронован за шампион.  Спинели и Гарсо също започнаха да разменят места зад лидера. Това позволи на Касадей да си отвори преднина три обиколки преди края. Титлата беше пред очите му.

След това дуото Ongetta SIC58 Squadra Corse – Кевин Манфреди и Кевин Занони се присъедини към партито. Те  доведоха и Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) със себе си. Триото се хвана за Спинели и Гарзо, които отново започнаха да гонят лидера в състезанието.

Все пак беше твърде късно, тъй като Гарзо имаше малко възможности да атакува лидера в последната обиколка. Испанецът беше над задното колело на Касадей през последния сектор и дръпна до машината на Понс, докато летяха към линията. Но това не беше достатъчно. Касадей направи перфектният завършек на  шампионата. Той победи Гарзо, слагайки короната с победа.

Зад първия в историята световен шампион на FIM Enel MotoE дойде Гарзо и след това Спинели завърши подиума. Торес се възстанови до 10-то място. Той  се погрижи да поздрави съперника си за титлата, след като финалния флаг падна. Манфреди, Занони и Ферари завършиха предната група в този ред.

Състезание 2

Николас Спинели (HP Pons Los40) завърши сезона със стил в състезание 2. той донесе на отбора на Pons чиста победа зад короната на ездачите, дубъл в събота и отборния шампионат, докато отборът се готви да се откаже от конкуренцията на Световния шампионат. Италианецът взе първата си победа, докато се бори с Хектор Гарзо (Dynavolt Intact GP MotoE) и наскоро коронования шампион Матиа Касадей (HP Pons Los40), въпреки че наскоро коронованият шампион все пак постави черешката на върха.

След като шампионатът реши, че е време за тотална война, тъй като предстоеше впечатляващ финал на MotoE. Светлините угаснаха за последен път през 2023 г. и шампионът Касадей беше този, който се задържа здраво през първия сектор, за да задържи водачеството. Спинели и Гарзо бяха  залепени за задното му колело.

Жорди Торес  (Openbank Aspar Team) сега нямаше какво да губи. Но можеше да спечели всичко с целта си, насочена към солиден резултат, за да завърши сезона си през 2023 г.

Точно отпред обаче Касадей падна от 1-ви на 3-ти. Спинели се промъкна пред шампиона през най-бързия сектор на пистата, а Гарзо също бързо се възползва, за да си пробие път през италианеца.

Спинели поведе на Гарзо. Испанецът пробва няколко атаки отвътре, но Спинели остана твърд… До завой 1 на последната обиколка. Гарзо си проби път, но Спинели отговори твърдо. Тогава се появи Касадей.

Той се изстреля покрай двамата, но Спинели не прие да е втори в последния двубой за сезона. Той атакува отново, Гарзо си върна втория и всичко се сведе до последния сектор. Спинели го поддържаше, за да спечели със стил, а Гарзо удържаше Касадей, докато тримата организираха друга битка за запомняне.

С всичко това Андреа Мантовани (RNF MotoE) и Торес се насочиха право към битката на подиума и се образува малък влак. Те попълниха челната петица, пред Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadra Corse) и Матео Ферари (Felo Gresini MotoE).  Тито Рабат (Prettl Pramac MotoE), Микел Понс (LCR E-Team) и Алесандро Законе (Tech 3 E-Racing) допълниха челната десетка.

Ерик Гранадо (LCR E-Team) отпадна с Кевин Манфреди (Ongetta SIC58 Squadra Corse), състезателите са добре.

Това приключва сезон 2023 MotoE след зашеметяваща година. Ново име на върха, невероятна печеливша серия и повече създадена история е само половината от това, тъй като електрическите серии предоставиха едни от най-близките състезания, с минимална разлика.