MotoE: Касадей с първа победа при „елекричките“

Матия Касадей (Pons Racing 40) стана победител в състезанието за Световната купа на FIM Enel MotoE на пистата Льо Ман. Италианецът посрещна смело хвърлената ръкавица от Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadracorse) в състезание 1 за Гран при на Франция. Занони хвърли всичко в надпреварата си за победа, но се издъни в последната обиколка, когато поиска твърде много от предната си гума на завой 13.

Драма имаше веднага щом състезанието започна. Съотборникът на Касадей – Жроди Торес падна в пакета от пилоти, когато те излизаха от шикана на завои 3 и 4. Кракът на Торес беше прегазен първоначално от Николо Канепа (WithU GRT RNF MotoE), а след това и от Шави Форес (Octo Pramac MotoE). Нито един от тях не успя да избегне падналия испанец, преди той да бъде изтеглен от трасето. Торес бе откаран в медицинския център. От там обявиха, че за щастие, не е сериозно контузен.

Резултатът от първата обиколка бе, че Касадей поведе на Занони, Хикари Окубо (Avant Ajo MotoE) и Доминик Аегеретер (Dynavolt Intact GP MotoE). Касадей сякаш може да се откъсне напред, но Занони го догони на половината от 8-те обиколки на състезанието.

След като изчака, Занони отново атакува пилота на Pons на завои 1 и 2 за последен път. Касадей отблъсна тази атака, но Занони не се отказа, докато предизвикателството му не приключи, когато зави с предната част на Energica Ego Corsa в предпоследния завой на състезанието.

Касадей спечели с 0,8 сек., докато Аегеретер щурмува второ място, след като изпревари Окубо в завой 3 в предпоследната обиколка. За Окубо беше първият подиум на трето място, точно пред Матео Ферари (Felo Gresini MotoE), Хектор Гарзо (Tech3 E-Racing), Микел Понс и Ерик Гранадо. Последните двама, съотборници в LCR E-Team, успяха да останат на колела, въпреки  контактът им на завой 14 в заключителните етапи на състезанието.

Канепа финишира 8-и, Андреа Мантовани (WithU GRT RNF MotoE™ Team) зае 9-а позиция, а Алекс Есриг (Tech3 E-Racing) беше 10-ти.

Ерсиг беше 4-и в началото, но загуби три места, когато премина в дълга втора обиколка на Chemin aux Boeufs (завои 9 и 10). Той трябваше да изтърпи наказание от дълга обиколка за това, че отсече  шикана. Занони беше класиран, но на 16-о място.

Гранадо спечели и двете състезания в първия кръг на Херес, но преднината му в класирането на MotoE вече е намалена до шест точки. Аегеретер е втори, а Касадей е с 12 точки по-назад на трети.