MotoE: Електрическата ера на Ducati започва, като стартира производството на мотоциклети

Малко повече от година след първия тест с Микеле Пиро на пистата Мизано Марко Симончели, започна работата по прототипите „V21L“, които ще бъдат главните герои на 2023 г. в шампионата на FIM Enel MotoE. Производството на мотоциклетите стартира през декември, а 23-те бройки ще бъдат готови до средата на февруари. В допълнение към 18-те мотоциклета, които ще се състезават, ще има пет резервни, които ще бъдат предоставени на разположение на организацията. Всеки прототип се сглобява от експертни техници в състезателния отдел Ducati MotoE със същия процес, прецизност и внимание към детайла, типични за високото майсторство, използвано за изграждането на мотоциклет MotoGP.

Началото на производството на прототипите “V21L” представлява началото на нова и важна глава в историята на Ducati. За базираната в Болоня компания този проект е роден с цел развиване на умения за нейното бъдеще, поддържайки подхода, който винаги е подхранвал ДНК-то на Ducati: експериментиране с технологични решения в света на състезанията и работа, за да се гарантира, че всичко се развива в тази област след това може да се използва на мотоциклети, предназначени за ентусиасти от цял ​​свят.

За целта Ducati създаде най-технологичния, усъвършенстван и усъвършенстван електрически мотоциклет в света, резултат от съвместната работа на инженерите на Ducati R&D и екипа на Ducati Corse. “V21L” е MotoGP на електрическите мотоциклети, съчетаващ електронните технологии и размерите на шасито, разработени от Ducati Corse, с процеса на проектиране и управление на проекти, типични за шосеен мотоциклет като Panigale V4. Това е комбинацията от най-добрите умения на двата свята, състезания и производство, прототип, с който Ducati експериментира в свят, който тепърва ще бъде открит, този на електрическите спортни мотоциклети.

Клаудио Доменикали, главен изпълнителен директор на Ducati: „Стартът на производството на Ducati MotoE е исторически момент за нашата компания, която с този проект задълбочено изучава технологиите на бъдещето за света на мотоциклетизма. Това е важна област на експериментиране, в която ние инвестираме, за да изградим ноу-хау, така че да сме готови, когато технологията на батерията трябва да позволи създаването на вълнуващ електрически шосеен мотоциклет  с теглото, производителността и пробега, които ентусиастите очакват от Ducati. Ето защо ние се впускаме в това ново приключение с цел да развием хората и уменията в компанията, за да оформим какъв може да бъде характерът на бъдещия електрически шосеен велосипед Ducati. Проектът MotoE представлява решителна стъпка за Ducati да допринесе за намаляване на емисиите на CO2 от страна на продукта, заедно с изследванията на синтетични горива (eFuel), които могат да намалят общите емисии на CO2 от двигателите с вътрешно горене до нула. Устойчивостта на околната среда е нещо, което всички хора и всички компании трябва да считат за приоритет, ако искаме да запазим деликатния баланс на планетата. Ducati се ангажира с това и на индустриално ниво и изграждането на новата зона Finitura e Delibera Estetica, класифицирана като сграда с почти нулева енергия, е само последният пример.“

След година на тестове за разработка, в които Микеле Пиро, Алекс Де Анджелис и Чаз Дейвис се редуваха да карат прототипа “V21L”, проектът Ducati MotoE се доближава до момента, в който моторите ще излязат на пистата. Първият тест с пилотите и отборите, които ще се състезават в световния шампионат през 2023 г., е насрочен за 6, 7 и 8 март в Херес, последван от още три тестови дни на 3, 4 и 5 април на пистата Монмело в Барселона.

Дебютът в състезание ще бъде на Гран при на Франция в събота, 13 май. Календарът на световния шампионат по MotoE за 2023 г. е разпределен в осем Гран при с две състезания на уикенд, и двете в събота. След френския дебют, световният шампионат MotoE ще присъства във всички следващи европейски състезания до Мизано GP, като по този начин ще продължи в Муджело през уикенда на 11 юни, в Заксенринг през следващия уикенд и в Асен на 25 юни. След лятната пауза мотоциклетите на Ducati MotoE ще се върнат на пистата в Силвърстоун на 5 август, преди да се справят с последните три Гран при на Ред Бул Ринг  (20 август), Каталуня (2 септември) и Мизано (10 септември).