MotoE: Аегертер триумфира в екшън на последната обиколка в Льо Ман

Доминик Аегертер (Dynavolt Intact GP MotoE) вече е лидер в класирането за Световната купа на FIM Enel MotoE. Той спечели победа във второто състезание на пистата Льо Ман за Гран при на Франция.

Битката за победата се реши в осмата и последна обиколка на Льо Ман, когато Аегертер изпревари Матиа Касадей (Pons Racing 40) за да поведе и победи. Към тях на подиума се присъедини и Николо Канепа (WithU GRT RNF MotoE™ Team), след като изпревари на финалната линия Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadracorse) с 0,008 сек.

Касадей взе победата вчера в състезание 1 и стартирайки от първа позиция, пое лидерството в състезание 2. Аегертер бе 4-и, като загуби две позиции от старта. Той се придвижи напред, като изпревари Хикаро Окубо (Avant Ajo MotoE) и след това Занони на завой 3, съответно на обиколки 2 и 3.

Това означаваше, че той беше свободен да тръгне да преследва Касадей. Взимаше по една секунда от разликата на италианеца.

Аегертер постепенно го настигна. Когато те започнаха финалната обиколка, тръгна в атака на предпочитаното от него място – завой 3. Направи блестящо изпреварване и поведе. в завой 3, за да грабне преднината. Касадей се опита да отговори, но не успя и остана на 0,567 сек. втори на финала.

Докато надпреварата за победата беше решена късно, в последната обиколка, 3-ото място се реши точно на финалната линия. В началото лидерът в Световната купа преди Льо Ман Ерик Гранадо (LCR E-Team) беше този, който се срина на 8-о място в първата обиколка 1. Той влезе в топ 5, когато изпревари Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) в началото на 4-тия тур. В 5-тия атакува и задмина Окубо за четвърто място, докато ускорява от Garage Vert (завой 8). След това обаче, бразилецът се оказва под заплаха.

Канепа се възползва от опита на Окубо да отвърне незабавно с изпреварване на японеца при Chemin aux Boeufs (9 завой). Стигна се до енергичен дуел с Гранадо, който трябваше да внимава поради предупреждение за ограничения на трасето. Независимо от това, те продължиха да сменят позициите си, докато Канепа не направи решителен ход в 7-мата обиколка.

Това бе лошо за Занони. Италианецът не успя да издържи на своя сънародник и загуби позиция на финалната линия с осем хилядни от секундата.

Гранадо, Окубо и Ферари прекосиха линията малко след тях от пето до седмо място. Хектор Гарзо (Tech3 E-Racing) бе 8-и, а десетката допълниха Шави Форес (Octo Pramac MotoE) и Шави Карделус (Avintia Esponsorama Racing). Те обаче получиха наказания с три секунди за изпускане очертанията на пистата и неизпълнение съответно на наказание за дълга обиколка. Това означаваше, че в официалните топ 10 влязоха Марк Алкоба (Openbank Aspar Team) и Мигел Понс (LCR E-Team).