MotoE: Аегеретер печели симулацията на състезание на тестовете на Херес

На пистата Херес – Анхел Нието завършиха вторите официални тестове на пилотите от Световна купа на ФИМ Enel MotoE. Тестовете бяха в три дни, като пилотите правиха симулации на квалификации и състезание. На тази писта ще бъде и първия кръг от шампионата в уикенда от 29 април до 1 май.

В първия ден най-бърз бе Ерик Гранадо (LCR E-Team). Състезателите от електрически клас направиха квалификационна симулация във формат Q1-Q2. Денят в Андалусия беше сух, но ветровит, а промяната бе направена, тъй като прогнозата бе, че във втория ден ще вали дъжд.

В първата от двете тестови сесии Гранадо победи с 1:49,765, следван от Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) беше по-бърз с време 1:49.153, преди квалификационните симулации да започнат в края на деня. Симулацията Q2 бе оглавена от Гранадо с 1:49,020 – най-бързото време на деня, като Ферари и Хикари Окубо (Avant Ajo MotoE) бяха в първите на Q2.

 

Във втория ден най-бърз беше завърналият се в сериите Брадли Смит (WithU GRT RNF MotoE). Прогнозите се сбъднаха и условията бяха тежки заради дъжда. Смит и новобранецът в MotoE Алекс Ескриг (Tech3 E-Racing) бяха единствените двама състезатели, които излязоха в първата сесия. Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadra Corse) и Матия Сасадеи (Pons Racing 40) след това се присъединиха към Смит на пистата във втория. После на трасето излязоха Окубо, Марк Алкоба (Openbank Aspar Team), Алесио Финело (Felo Gresini MotoE), двукратният носител на Купата Жорди Торес (Pons Racing 40) и Мария Ерера (Openbank Aspar Team). В края на деня,  на мокро Смит даде 1:58.080, което беше най-доброто време.

 

Доминик Аегеретер (Dynavolt Intact GP MotoE) спечели симулацията на състезанието в третата и последна сесия от третия ден. Швейцарецът бе с 1,6 секунди пред завърналия се Хектор Гарцо (Tech 3 E-Racing), а Матиа Касадей оформи подиума.

Гранадо катастрофира в завой 1 по средата на състезанието, а двукратният носител на Купата Джорди Торес получи проблем, който за кратко го принуди да влезе в питлейна.

Като цяло най-бързият до края на теста е Гарцо с време 1:48.458. Само с 0,022 сек. под върха остана Аегертер, а Матео Ферари бе 3-и само с още 0,025 сек. изоставане.

Четвъртият най-бърз беше Гранадо. Бразилецът беше на две десети от Гарзц до края на екшъна, а Мигел Понс вкара и двете машини на LCR машини в топ 5. Шести стана Касадеи, който бе 3-и в симулацията на състезанието. Хикари Окубо, Хавиер Карделус (Avintia Esponsorama Racing), Торес и Брадли Смит допълват челната десетка, комбинирана за трите дни.

Това бе краят на предсезонната подготовка за Moto E, преди първия кръг на същата писта след две седмици.