MotoE: Агертер печели Световната купа кръг преди края

Доминик Агертер (Dynavolt Intact GP MotoE) е новият носител на Световната купа FIM Enel MotoE за 2022 г.!

Швейцарският състезател зае второ място в състезание 1 в Мизано, когато другият претендент Ерик Гранадо (LCR E-Team) катастрофира. Така титлата се реши кръг преди края. Агертер последва Матиа Касадей (Pons Racing 40) у дома, докато италианецът спечели първата си победа в Мизано. Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) завърши 3-и, за да направи седем подиума от осем състезания на класическото място.

При старта всичко започна добре за Гранадо, тъй като той се изкачи до трето място в първите завои, а след това изпревари Егертер за второ място на обиколка 2. После Гранадо излезе начело, изпреварвайки Касадей.

Агертер обаче нямаше да го остави да се измъкне. Швейцарецът мина покрай Касадей и погна Гранадо. Изглеждаше, че битката ще продължи до последния старт. Тогава дойде драмата, когато Грланадо падна. Той остави Агертер с една ръка върху трофея. Бразилецът се качи на мотора отново, но не можа да се върне в позициите, които печелят точки. Агертер трябваше да завърши осми, за да вземе титлата. Той стана втори, след Касадей.

Във второто състезание пилотите на домакините Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) и Матия Касадей (Pons Racing 40) спечелиха първо и второ място. Гранадо стана трети и завърши сезона на подиума.

Завърши и една ера за Световната купа на FIM Enel MotoE. Ферари и Касадей направиха невероятен финал. Матия беше претендент за най-добър финал досега на пистата, като „Кралят на Мизано“ запази прозвището си с късна атака срещу Касадей. Ерик Гранадо (LCR E-Team) намери известно изкупление с още един подиум на трето място. Новият носител на купата  Агертер стана четвърти, въпреки че в средата на състезанието имаше и шанс да го спечели.

И така, един последен, зашеметяващ дуел сложи края на ерата Energica. А каква ера беше тя!  Невероятна надеждност и фантастични състезания са точните думи. Производителят влиза в историята като марката, която превръща електрическите двуколесни състезания в жизнеспособно направление и сериозна конкуренция. Заедно с партньора за интелигентно зареждане Enel X Way с устройството Juiceroll. Състезателното  издание и постоянни иновации изиграха огромна роля в успеха на MotoE и дадоха  четири години невероятни състезания, от които се родиха трима носители на Купата.