Moto3: Шеста полпозшън за Фернандес, Огура бие Аренас, а Арболино е 27-и

Първа позиция за Раул Фернандес  (Red Bull KTM Ajo) в Moto3 за Гран при на Португалия. За шести път този сезон испанецът тръгва от първа позиция, макар да е извън играта за световната титла. До него на първа редица не е нито един от претендентите за короната в най-малкия клас.

Фернандес направи 1:48,051 и зае първа позиция. до него е Жереми Алкоба (Kömmerling Gresini Moto3) на 0,185 сек. Трети стана Аюми Сасаки (Red Bull KTM Tech3) на 0,240 сек., който за първи път през този сезон е на челната редица.

На втора редица лидер е също пилот, който няма претенции за титлата – Тацуки Сузуки  (SIC58 Squadra Corse) на 0.291. Едва след него са двама от претендентите за титлата. Аи Огура  (Honda Team Asia) премина през Q1, за да победи лидера в шампионата Алберт Аренас (Gaviota Aspar Team Moto3). Двамата са на втора редица – 5-и и 6-и, като ги дели една десета.

Още по-зле е ситуацията за третия претендент за короната в този клас . Тони Арболино (Rivacold Snipers) той ще стартира едва от 27-а позиция.