Moto3: Холгадо триумфира с перфектна езда на Льо Ман

Двамата главни герои на шампионата в клас Moto3 бяха в битка от момента, в който светлините изгаснаха на пистата Льо Ман изгаснаха та чак до финала.  Даниел Холгадо (Red Bull KTM Ajo) увеличи преднината си в шампионата до 19 точки. Испанецът се справи с Аюму Сасаки (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), за да се върне на най-високото стъпало на подиума за първи път от първия кръг на първенството. Хауме Масия от Leopard Racing също беше в битката и взе два поредни подиума на борда на своята машина Honda.

Светлините угаснаха, за да открият неделното състезателно действие и това беше лудо бързане през бързия завой 1 в зоната на рязко спиране на шикана  Dunlop.  Сасаки поведе в завой 2, но лидерът в шампионата Холгадо се гмурна навътре, за да поведе пред японеца – 2-и и Морейра 3-и. Холгадо, Сасаки, Морейра, Ончу и Миньо беше класирането след първата обиколка. Масия и Иван Ортола изостанаха от водещата група. Девет пилоти се бореха за лидерството,  като Хавиер Артигас (CFMOTO Racing PruestelGP) и Давид  Салвадор (CIP Green Power) се присламчиха към големите играчи в Moto3.

Холгадо продължи да води, а Сасаки дебнеше  зад испанеца, наблюдавайки всяко негово движение. Денис Ончу се закотви  3-ти, като бе пред Ортола и Масия. Това беше затишие преди буря, а пилотите в Moto3 още държаха козовете си скрити. Оставаха 9 обиколки, когато вторият в шампионата катастрофира, докато Сасаки и Холгадо си размениха местата  отпред за първи път.

Холгадо направо захапа Сасаки и състезанието се укроти отново. Масия им наруши „спокойствието“ 5 обиколки преди края, като раздели Холгадо и Сасаки за първи път. Испанецът се премести на 2-ро място. Сасаки се опита да отвърне, но Масия беше насочен здраво към Холгадо, който все още водеше. Ортола също полудя и беше решил, че е време да щурмува, като се изкачи до 4“““““““““““““““““““““““““““““““““““““““, понижавайки Онкю до P5.

Докато действието се развиваше зад него, Холгадо остави удара 3 обиколки преди края, докато човекът на KTM Tech3 постави новия рекорд за обиколка на състезанието, за да се простира с половин секунда до Масия отзад. Сасаки отговори незабавно, като премина покрай Масия и се върна на P2 с надеждата да се хване в празнината на Холгадо.

Masia имаше голям момент в началото на обиколката, като го видя да губи връзка с водещите двама. Превръщайки се в битка между Ortola и Masia за 3-то място.

Последното време за обиколка и Холгадо водеше на Сасаки, Масия и Ортола. Сега имаше 4 пилоти  за победата. Холгадо имаше две десети аванс, но Сасаки не отстъпваше.  Японецът даде всичко от себе си, но Холгадо беше недосегаем в последната обиколка, като подари на Tech3 първата им победа на родна земя в Льо Ман. Масия се справи с Ортола  за 3-то място. На последния завой Ортола опита всичко възможно, за да премине пред Масия, но не успя.

Рюсеи Яманака (Gaviota GASGAS Aspar M3) се включи директно в микса от самото начало и зае впечатляващото 5-то място, след като надделя над Ончу в послединте обиколки. Артигас завърши в топ 7, тъй като двамата новобранци Давид Алонсо (Gaviota GASGAS Aspar M3) и Хосе Антонио Руеда (Red Bull KTM Ajo) бяха на 8-мо и 9-о място.  Десети бе Стефано Непа (Angeluss MTA).