Moto3: Холгадо бие Руеда с 0,044 сек. след як дуел в Алгарве

Даниел Холгадо (Red Bull GASGAS Tech3) удържа победата в Гран при на Португалия след остър дуел в последната обиколка. Хосе Антонио Руеда от Red Bull KTM Ajo водеше убедително в ранните етапи, но изпусна с 0.044 сек. победата, завършвайки на втора позиция. Към тях на подиума се присъедини Иван Ортола (MT Helmets – MSI), който впечатли с интелигентно каране, за да се изкачи на подиума.

Руеда, който бе на първа позиция, спечели и холшота след страхотен старт. Той натисна в първата обиколка, като веднага създаде малка разлика от Холгадо и Давид Алонсо (CFMOTO Gaviota Aspar).

Анхел Пикерас (Leopard Racing) и Рюсей Яманака (MT Helmets – MSI) катастрофираха в първата обиколка на състезанието, след като Яманака загуби челните позиции в трудния завой девет. Той помете и действащия шампион JuniorGP. Слипстрийма беше жизненоважен, позволявайки на водещата група да хване Руеда и да започне напрегната битка. Така 10 ездачи се бореха във водещата група.

В предната група беше Иван Ортола, който направи вълнуващ пробег от девето до четвърто място, насочвайки поглед към победата. Лука Лунета a (SIC58 Squadra Corse) падна на петия завой, при катастрофа, подобна на тази на квалификацията. Лунета не беше последната жертва на петия завой. Там спря Рикардо Роси (CIP Green Power), който катастрофира към края на състезанието.

Лидерът в шампионата  Алонсо започна да си проправя път напред. Той  задмина Ортола и Холгадо и шестата обиколка. Колумбиецът беше на мисия да спечели две състезания. Направи и най-бързата обиколка. Холгадо обаче отвърна, отвърна с контрататака. Матео Бертеле (Rivacold Snipers) беше най-добрият пилот на Honda в ранните етапи, борейки се с Жоел Естебан (CFMOTO Gaviota Aspar Team), който просто нямаше връзка с водещата група.

Алонсо направи първата грешка в предната група. По чудо се спаси от катастрофа на трети завой, но стана 5-и. Това доведе до забележителна обиколка, тъй като 17-годишният младеж се върна до второто място.

Състезанието беше преполовено, но никой не можа да се изравни със скоростта на Руеда във финалния сектор. На 10-ата обиколка Алонсо щурмува челото за първи път. Колин Вейер (Liquid Moly Husqvarna Intact GP) и Джоел Келсо (BOE Motorsports) започнаха да се намесват в битката. Нидерландецът пробва атака от  външната страна на Руеда.

Холгадо беше следващият, който излезе начело. Във финалния етап на състезанието с разместване на позиции на всеки ъгъл и водещата битка се свеждаше до дуел. Холгадо поведе Руеда, като двамата състезатели успяха да преодолеят разликата с Ортола в последната обиколка на състезанието.

Руеда направи всичко възможно, като показа предното си колело на влизане в последния завой, но Холгадо беше този, който пресече линията пръв, за да спечели. Руеда изостана само на 0,044 сек. при сърцераздирателно поражение, докато Ортола остана трети след героично каране от седмо място в стартовата решетка.

Алонсо беше четвърти, след като се бори с Келсо в последната обиколка, губейки време в късните етапи на състезанието. Келсо закръгли челната петица пред Вейер – 6-и, който стана 4-и в класирането на шампионата.

Непа завърши седми след дълга състезателна битка с Джоел Естебан. Давид Муньос (BOE Motorsports) също имаше дуел с Адриан Фернандес от Leopard Racing. Муньос надделя над Фернандес, който закръгли топ 10.