Moto3: Уникално! Новакът Акоста печели победа със старт от питлейна

Само на 16 години, едва във второто си състезание, новакът Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) спечели победата в клас Moto3. Младокът бе наказан и стартира от питлейна. Това обаче не попречи на тийнейджъра да триумфира с 0,039 сек. пред втория Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing). Трети в Гран при на Доха стана Николо Антонели (Avintia Esponsorama Moto3) на 0,482 сек.

С този си успех Акоста е новият лидер в класирането с 45 т.  В първия си старт в Moto3 преди седмица Акоста стана втори. Акоста наистина е уникален пилот. Испанецът с №37 остави всички без думи. Той стана първият мотоциклетист в Moto3 ™, който стартира от питлейна и спечели! Наистина удивително каране на младия испанец!

Най-бърз на старта беше Габриел Родриго (Indonesian Racing Gresini Moto3), който тръгна трети, следван от Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse) и Биндер.  Още на 4-ия завой той бе лидер.  После всичко бе по познат сценарии от Moto3. Дуели, изпреварвания, внушаващи страхопочитание, смяна на лидерите.

Зад тях, стартиралите от питлейна Акоста, Романо Фенати (Sterilgarda Max Racing), Серджо Гарсия (GASGAS Gaviota Aspar) и Стефано Непа (BOE Owlride) започнаха да влизат в топ 20. Те бяха на малко повече от шест секунди от борбата за победата. Оставаха още 10 обиколки, а 1,5 секунди разделиха 18 състезатели.

Драма се разигра на завой 1 между лидерите в състезанието Жереми Алкоба и Джон Макфий. Двамата се сблъскаха и отпаднаха.  По-късно, на завой 6, Карлос Татай и Адриан Фернандес също имаха инцидент.

Хауме Масия водеше пред Андреа Миньо и Брад Биндър. Акоста се озова в топ 5, като  разликата бе около половин секунда. Влизайки в  последната обиколка, Акоста атакува. Новакът направи нещо невероятно, направи най-бързата обиколка зад Биндер. Той бе  единственият, който успя да се задържи детето в последната обиколка. Масия влезе в контакт с Родриго на завой 10. Всичко беше за Акоста срещу Биндер. Абсолютно перфектна последна обиколка от испанеца. Биндер имаше шанс да грабне 25-те точки, но Акоста издържа само 0.039 сек., за да спечели първата си победа Moto3.

Подобно нещо не се случва много често и наистина дори на най-великите ездачи в историята на Гран При. От питлейна до победата, с автор Педро Акоста.

Биндер взе втория си пореден подиум в Лосаил, а Антонели се върна на стълбичката за първи път от победата си в Гран при на Испания през 2019 г. Миньо и Каито Тоба завършиха топ пет. Изан Гевара (GASGAS Gaviota Aspar) се възстанови от тежката катастрофа на Warm Up сесията, за да стане 6-и. Чудесно начало на кампанията му за новобранец.