Moto3: Салач взима първата си полпозишън на Заксенринг

Две драматични квалификационни сесии имаше на пистата Заксенринг в Moto3 за Гран при на Германия. Филип Салач ((Rivacold Snipers) грабна първата позиция със зашеметяващо време от 1:26.913. Той победи Денис Фоджиа (Leopard Racing) и Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse).

От Q1 дойде най-бързият пилот в сесията Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing). Той катастрофира в края на първата сесия след сблъсък с Джоел Келсо (CIP Green Power) на изхода на завой 1. Екипът му свърши чудесна работа, за да поправи мотора за Q2. Също така завършиха Дениз Ончу (Red Bull KTM Tech 3), Хауме Масия (Red Bull KTM Ajo) и Юки Кунии (Honda Team Asia). Драмата не спря дотук за Биндер. Той получи черен флаг за безотговорно каране при сблъсъка през Q1 и по този начин ще започне 18-ти.

В първите обиколки на Q2 Филип Салач водеше и беше единственият, който влезе в границите на 1:26 за обиколка, докато Денис Фоджиа и Кайто Тоба (CIP Green Power) се присъединиха към него на първа редица Имаше драма за Денис Ончу, който катастрофира в ранните етапи на сесията. За щастие той излезе на пистата през петте минути и записа време. Тоба катастрофира на завой 8 и имаше жълти знамена, заради които много пилоти не можаха да си направят бързите обиколки.

Така Салач остана на върха, взе първата си полпозишън, както и първа за Чехия от 2018 г. насам в Бърно, постигната от Якуб Корнфейл. Фоджиа остана на второ място, а на 3-о бе Сузуки. Британецът Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing) зае четвърто място и е на втора редица пред Тоба. Докато Лоренцо Фелон (SIC58 Squadra Corse) зае най-доброто си място в квалификациите досега – 6-и.

Николо Антонели (Avintia Esponsorama Moto3) стана 7-и с добро време в края на сесията. Той бе пред Романи Фенати (Sterilgarda Max Racing Team),  който стана 8-и на 3-ата обиколка  в началото на сесията. Стефано Непа (BOE Owlride) оформи 3-а редица с 9-о място, а 10-и стана Андреа Миньо (Rivacold Snipers). Така той бе 3-ия пилот от Rivacold Snipers Honda, който влезе в топ 10.