Moto3: Първа победа на Раул Фернандес

След безупречно състезание, Раул Фернандес (Red Bull KTM Ajo) взе първата си победа в Moto3. Надпреварата в този клас за Гран при на Европа бе доста драматична. Победителят във Валенсия от 2019 г. Серхио Гарсия ((Estrella Galicia 0,0) взе първия си подиум за сезона с второ място. Трети стана Ай Огура (Honda Team Asia), който намали лидерството на Алберт Аренас (Valresa Aspar Team Moto3) до само три точки .

Испанецът беше принуден да се оттегли, след като се включи в инцидента между Челестино Виети (SKY Racing Team VR46) и Алонсо Лопес (Sterilgarda Max Racing Team). Когато светлините угаснаха, състезателите стартираха. Имаше някакъв лек контакт между Лопес и Аренас, но най-бързият беше Виети, който взе холшота. Стартиралият от първа позиция Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing) направи добър старт, но беше затворен в първия сектор.

Виети водеше в първата обиколка, но драмата се разигра във втората. На излизане от завой 4, Виети направи хайсайд.

Точно отзад, Аренас се справи добре и избегна удар, но Лопес не можа да направи нищо и заби в гърба на испанския КТМ. Лопес падна, като удари Аренас. Щетите бяха сериозни и изключително скъпи за Аренас. Имаше проблем с мотора му и в края на втората обиколка той беше принуден да изтегли в питлейна. Всичко беше в ръцете на механиците. Аренас се върна на пистата в 6-та обиколка, но шансовете той да завърши в точките бяха невероятно малки.

Отпред всичко беше в ръцете на Фернандес. Звездата от KTM имаше две секунди преднина пред гонещия го пакет от мотористи.

На 6-ата обиколка Макфий се разби на завой 1 и това сложи края на надеждите за титла ана шотландеца. Тони Арболино (Rivacold Snipers Team) оглавяваше групата на преследвачите. След него бяха Гарсия, Огура и Дарин Биндър (CIP Green Power). Те обаче не можаха да влязат в ритъма на Фернандес. Зад него обаче вреше и кипеше, особено в последната обиколка.

Арболино водеше в последната групата преследвачи. Лека грешка на завой 1 даде възможност на Гарсия да атакува от вътрешната страна на италианеца и той стана втори. Гарсия нямаше какво да губи, но Арболино и Огура имаха. Огура избра да атакува Арболино на завой 6 и го направи. Италианецът вече беше извън подиума.

Гарсия беше разбил двамата претенденти за титлата, а разликата му беше близо секунда. Огура премина в защита в последния завой, за да покрие Арболино. Стратегията му се получи.

Карираното знаме бе развято пред фантастичния Фернандес, който пресече финала, за да вземе първата си победа с 0,7 сек. пред Гарсия. Огура се завърна на подиума за първи път след Гран при на Емилия Романя и по този начин намалява разликата от Аренас до само три точки.

Арболино стана 4-и, но от Огура го разделиха само 32 стотни. Той вече е на 23 т. от лидера в шампионата.

Дарин Биндер (CIP Green Power) отпадна от битката за подиума и стана 5-и на 13 сек. разлика от първия. Карлос Татай (Reale Avintia Moto3) беше само на 0,032 сек. от южноафриканеца – 6-и. Шампионът на Red Bull MotoGP Rookies Cup за 2019 г. постигна най-доброто си класиране в Moto3 за сезона.

Интересното е, че разликата между първите пет във Валенсия беше 13.392 секунди, докато ако съберете разликата между първите пет във всички състезания през 2020 г., общата сума е 6.845 сек.

На 7-о място финишира Стефано Непа (Valresa Aspar Team Moto3), следван от Джереми Алкоба (Kömmerling Gresini Moto3). Топ 10 допълниха Филип Салач (Rivacold Snipers Team) и Аюми Сасаки (Red Bull KTM Tech3).