Moto3: Ончу отмъкна победата с 0,005 сек. от Холгадо и Сасаки

Турчинът Денис Ончу влезе в последния завой на 3-то място, но се промъкна покрай Аюму Сасаки и даниел Холгадо, за да грабне победата на Ред Бул Ринг.

Това беше само един миг, но донесе победата в последната обиколка на Moto3. Тя беше първата в кариерата на  Дениз Ончу (Red Bull KTM Factory Racing), който излезе на върха в  титаничната битка в последната обиколка в Щирия. След като надделя над лидера в шампионата Даниел Холгадо (Red Bull KTM Tech3). Аюму Сасаки (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) изпъна лактите си в последната обиколка и поведе преди последния завой, но беше върнат на 3-то място. Това стана именно след типичния хаос в този последен завой на Ред Бул Ринг.

В Австрия Холгадо направи  добър старт и взе холшота в завой 1, за да поведе пред Дениз Ончу  и Колин Вейер (Liqui Moly Husqvarna Intact GP). 17 обиколки преди края Хауме Масия (Leopard Racing) понесе сериозен удар върху амбициите си за шампионската титла. Той отпадна поради технически проблеми на своята машина Honda Moto3.

Давид Алонсо (GAGSAS Aspar Team) и Аюму Сасаки свършиха добра работа, за да избегнат забавянето на машината Leopard. Това обаче позволи на първите трима да се отцепят, като Алонсо и Сасаки се включиха в спор за 4-о място.

Алонсо не се предаде лесно. Колумбиецът бе “захапал ножа”, за да се догони челната тройка и отново да се присъедини към битката за победата. С това  повлече и Сасаки.

Холгадо защитаваше водачеството, докато обиколките вървяха. Давид Алонсо реши, че иска да се излезе начело 9 обиколки преди края. Колумбиецът се изстреля във вътре  на лидера в шампионата на завой 1, но се пропука под натиска само един завой по-късно, когато прибра предницата и завърши уикенда си в австрийския трап с чакъл.

Сасаки се включи във водещата битка, след като беше изтеглен до групата. Японецът  излезе начело шест обиколки преди края и играта продължи. Холгадо отговори на на ездача на Husqvarna. Испанецът беше категоричен, че иска да контролира състезанието от лидерското място.

Ръкавицата беше хвърлена, когато предната група влезе в последната обиколка. Сасаки поведе в последния завой, преди Холгадо да направи невероятна блокираща атака на японеца. След това Денис Ончу се възползва от битката пред него, като се хвърли напред и направи перфектното излизане от последния завой, за да взриви Сасаки и да изведе Холгадо до победата, само с 5 хилядни. Така и двамата братя имат победи в Гран при. Дениз вече е с две, а брат му Чан Ончу с една. Също с КТМ спечели във Валенсия през 2018 г. Тогава другият близнак бе само на 15 години и 115 дни. Това бе първото участие на Чан Ончу.

След като няколко пъти Дениз Ончу стъпи на подиума, взе първата си победа преди лятната пауза на Заксенринг, а сега дойде време и за втората победа над Холгадо с 5 хилядни. Сасаки да отблъсна своя съотборник Вейер на финала. Нидерландецът пропусна дебютния си подиум само с 0,017 сек.

Иван Ортола (Angeluss MTA) беше във водещата група в един момент, но испанецът не успя да се присъедини към партито и завърши на 5-о място, след като отблъсна Рикардо Роси (SIC58 Squadrea Corse). След тях имаше куп пилоти, които се бореха за 7-о място. битката спечели Рюсеи Яманака (GASGAS Aspar Team), който финишира пред Диого Морейра  (MT Helmets MSI), Давид Муньос  (BO9E Motorsports) и Стефано Непа (Angeluss MTA Team).