Moto3: Масия изигра перфектно козовете си в Катар, за да бъде коронясан като шампион

Световният шампионат на FIM в Moto3 за 2023 г. беше решен по драматичен начин, след като изпълненото с екшън Гран при на Катар. Хауме Масия  (Leopard Racing) да се бори за победата в едно от най-наситените с екшън за сезона. На испанеца не му беше лесно, тъй като сензацията – новакът Давид Алонсо (GASGAS Aspar Team) го щнастъпваше по петите в последната обиколка. Колумбиецът нямаше отговор за новокоронования шампион. Той обаче стигна до второ място, като добави още един подиум към своята сметка за 2023 г. Имаше драма, когато Дениз Ончу (Red Bull KTM Ajo) си проправи път през колоната. При това турчинът изтърпя двойно наказание за дълга обиколка. Ончу обаче завърши подиума, като се присъедини към битката за победа точно в заключителните етапи.

Напрежението беше голямо, още докато пилотите на Moto3 се подреждаха на решетката. Натискът тежеше върху раменете на Хауме Масия, докато се подготвяше за първия си шанс да стане световен шампион. Единственият, който можеше да го спре беше Аюму Сасаки, който беше повече от готов за битка.

Дениз Ончу взе холшота, но очевидният скок за турчина щеше да го преследва по-късно. Лидер обаче стана Даниел Холгадо (Red Bull KTM Tech3). След него бяха Ончу, Аюму Сасаки, Давид  Алонсо и Диого Морейра (MT Helmets -MSI). След това Ончу получи наказание за двойна дълга обиколка, а като изпълни първото, изостана.

Междувременно Масия от 10-о място ва решетката се закрепи в челото. Позициите се разменяха и променяха на всеки завой. от ъгъл на ъгъл. Масия започна битка със Сасаки. И двамата се присъединиха към групата от 15 състезатели за победата.  Иван Ортола (Angeluss MTA) поведе 12 обиколки преди края.

Имаше дежавю! Оставаха 10 тура, в които Масия изпревари Сасаки. Дваматна прецениха погрешно ситуацията и паднаха на 5-то и 7-мо място. Не отне много време на двойката да се изкачи обратно в челото. Сасаки отмъсти на Масия, за да се нареди зад Холгадо.

Отпред Холгадо, Масия, Сасаки и Алонсо размениха местата си. Давид Муньос (BOE Motorsports) и Солин Вейер (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) се присъединиха към партито преди последните шест обиколки. 15 мотоциклета все още се бореха за победа.

Масия застана начело четири обиколки преди края, като Сасаки се увери, че се нарежда точно зад испанеца. Една обиколка по-късно и Сасаки направи своята атака с Рикардо Роси (SIC58 Squadra Corse), който вече бе в челната тройка. Това не продължи дълго. Сасаки беше погълнат от преследващата го група и се срина на 8-мо място.

Всичко вървеше от лошо към по-лошо за „Crazy Boy“, тъй като челната петица се откъсна с номер 71, в битка с Адриан Фернандес (Leopard Racing), а Масия  продължаваше да води.

Последната обиколка дойде. Ончу се свести от наказанието за двойна дълга обиколка, за да се присъедини към челната тройка с Алонсо и Роси, които все още се борят за подиума.

Никой не успя да докосне Масия във финалния тур, в който той спечели победата. Сасаки опитваше всичко възможно, за да си върне позицията, но спря на 6-о място. Така Масия беше коронован за световен шампион на FIM в клас Moto3.