Moto3: Гевара мачка конкуренцията на Заксенринг

Изан Гевара (Valresa GASGAS Aspar Team) спечели Гран при на Германия в клас Moto3. Това бе трета победа от пет Гран при за 17-годишния пилот от Майорка и 6-а за тима на Хорхе Мартинес „Аспар“ този сезон. Гевара взе втори пореден успех и пети пореден подиум.

Така Изан си направи чудесен подарък за рождения ден, който е във вторник, на 28 юни. Тогава той ще навърши 18 години.

Такова надмощие на пилот в малкия клас отдавна не е имало. Гевара стартира от първа позиция, взе холшота и до карирания флаг бе недостижим за останалите свои преследвачи. Той финишира с огромната за малкия клас преднина от 4,853 сек. пред Денис Фоджа (Leopard Racing), като преднината му в последната фаза на надпреварата бе 5,295 сек. Трети стана съотборника на Гевара и лидер със 166 т. във временното класиране Серхио Гарсия.

Битката в малкия клас бе за другите места на подиума. В началото зад Гевара бяха Фоджа и съотборника му от Leopard Racing Тацуки Сузуки. После в интригата се намесиха Аюму Сасаки (Sterilgarda Husqvarna Max) и Гарсия.

Последният твърдо се залепи на 3-а позиция в края на надпреварата. Гарсия дебнеше Фоджа, за да го атакува малко преди финала и почти успя, но на последния завой и най-вече преди финала, Фоджа удържа второто място и Гарсия се задоволи с 3-о място.

Тримата на подиума вече са и в топ 3 за шампионата. Гарсия продължава да води, но сега само на 7 т. е съотборника му Гевара. Фоджа се премести на трета позиция, въпреки че изостава с 51 точки от Гарсия.

Сасаки беше на малко по-малко от секунда от подиума, но на три секунди пред Сузуки, който беше с още близо четири секунди пред Даниел Холгадо (Red Bull KTM Ajo) – 6-и.

Само на няколко десети зад Холгадо 7-и стана пилотът на  Red Bull KTM Tech 3 – Дениз Ончу . Адриан Фернандес бе осми в другия Red Bull KTM Tech3. Топ 10 оформиха Давид Муньос (BOE Motorsports) и Иван Ортола (Angeluss MTA).