Moto3: Гарсия бие Алкоба с 15 стотни в Барселона

От 19-и на стартовата решетка, Серхио Гарсия (Solunion GASGAS Aspar Team) спечели втората си победа в Moto3 за сезона. Той триумфира на пистата Каталуня край Барселона. Испанецът победи сънародника си Жереми Алкоба (Indonesian Racing Gresini Moto3) само с 0.015 сек. Познатият у нас турски пилот Денис Ончу (Red Bull KTM Tech3) спечели първия си Гран при подиум. Той завърши четвърти, след Хауме Масия (Red Bull KTM Ajo), но испанецът бе наказан заради нарушаване на границите на пистата в последната обиколка.

Състезанието бе типично за Moto3 и лидерите се сменяха почти на всяка обиколка. Първите 15 във внушителната лидерска група, която се движеше като мотоциклетна лавина, бяха разделени на малко повече от секунда за цялата дистанция. И така да последната обиколка, в която никой не искаше да води.

Алкоба бягаше няколко пъти на 12 завой, за да се опита да пропусне някои от пилотите пред себе си, за да ги контролира. Габриел Родриго (Indonesian Racing Gresini Moto3) водеше две обиколки, но от първи стана 9-и при влизането в завой 1. Това ме струваше и победата.

Алкоба водеше, но изпусна лидерството между завой 13 и 14. На следващия тур масия водеше, но до завой 10, където атакува Гарсия. Изан Гевара  Izan Guevara (Solunion GASGAS Aspar Team) бе 3-и, но изпусна предната част на 10-ия завой и за щастие не повлече никой със себе си. В предпоследния завой имаше контакт между Гарсия и Алкоба.

Гарсия обаче се държеше твърдо и взе победата, като с нея се върна на второ място в класирането на шампионата. Алкоба взе втори подиум за сезона, който е третият в кариерата му. Турчинът Ончу, който като дете караше на всяко състезание у нас, сега вече е звезда. Денис пресече четвърти финала, но се възползва от това, че Масия излезе по зеления асфалт на изхода на завой 4. Брат му – Чан пък спечели първото си състезание в този  клас преди две години. Сега Денис Ончу взе първия си подиум.

Масия стана четвърти, а Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing) – 5-и. Въпреки това пилотът от Южна Африка бе постоянна заплаха през цялото време и се бореше за първото място. Родриго след ядовете си в края на състезанието стана 6-и.

Лидерът във временото класиране Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) от 25-и на решетката стана 6-и, върпреки че имаше моменти, когато бе в челото. Това за него е поредният фантастичен резултат, а авансът му е 39 точки. Акоста победи Николо Антонели (Avintia Esponsorama Moto3), Кайто Тоба (CIP Green Power) и Стефано Непа (BOE Owlride). Това са пилотите в топ 10, а те се събраха 1.1 сек.