Moto3: Алонсо – 3 победи от 4 старта, триумфира и в Мизано

Давид Алонсо (Gaviota GASGAS Aspar) направи нещо уникално. Младият колумбиец постигна своята трета победа в четири състезания. Той надделя над Хауме Масия (Leopard Racing) и Денис Ончу (Red Bull KTM Ajo) във феноменална битка в клас Moto3 за Гран при на Сан Марино. Първите трима пресякоха финала в рамките на 0,2 секунди един от друг. Лидерът в Световния шампионат Даниел Холгадо (Red Bull KTM Tech3) се бори за 16-о място, намалявайки шансове за титлата.

Холшотът ввзе  Аюму Сасаки (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) от средата на първия ред. Масия веднага отговори и поведе на завой 4. Каито Тоба (SIC58 Squadra Corse) загуби позиции в първата обиколка. Той беше изместен до 5-о място, тъй като Диого Морейра (MT Helmets – MSI) и Алонсо напреднаха.

Масия  имаше 0.6 сек.  аванс в обиколка 2, докато Сасаки и Морейра  се бориха за второто място. После турчинът Ончу си проби път покрай Морейра и се прицели да хване Масия. До обиколка 6 от 20 той и Морейра бяха стопили разликата. Сасаки, Давид Муньос (BOE Motorsports), Алонсо и Тоба бяха с още 0,7 секунди изоставане. Лидерът в Световния шампионат Холгадо се бореше извън топ 10.

12 обиколки преди края се оформи водеща група от седем души с Колин Вейер (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) и Хосе Антонио Руеда (Red Bull KTM Ajo), които застанаха начело на битката на 8-о и 9-о място. В обиколка 11 от 20 водачеството се промени за първи път. Масия стана от първи 3-и,  а Ончу излезе начело. Двамата, заедно с Муньос и Алонсо, дръпнаха на  Морейра, Сасаки, Тоба, Вейер и Руеда. Челният квартет беше на две секунди. Холгадо беше на 11-о място и на повече от секунда зад 10-ия – Иван Ортола (Angeluss MTA Team).

В последната обиколка Ончу бе пред Масия и Алонсо, а Муньос бе 4-и на 0,6 секунди. Алонсо направи най-бързата обиколка на състезанието, като се готвеше  за трилър в последната обиколка. В първата половина на обиколката Алонсо стана 2-и на завой 10. След това, в завой 14, Масия опита атака. Това беше ударна маневра, но Алонсо си върна първото място и успя да задържи преднината чак до флага на финала. Алонсо победи Масия с 0,036 секунди, а Ончу стана 3-и, въпреки че водеше през по-голямата част от втората половина на състезанието.

Муньос стана 4-и, следван от Вейер, който показа страхотно темпо в края на състезанието. Тоба и Сасаки от Япония преминафа финала съответно на 6-и и 7-и.  Ортола се справи добре, като се докопа но 8-и място, след като загуби много в началото.  Руеда и Романо Фенати (Rivacold Snipers) допълниха топ 10.