Moto2: Зарко се разписа за първи път през 2016 в Барселона

Световният шампион в Moto2 Йохан Зарко ще стартира от първа позиция за първи път през този сезон в Гран При на Каталуня в Барселона. За първи път той печели квалификация от Япония 2015 г., когато взе световната титла.
Първата позиция на Зарко дойде, след като той направи най-доброто си време в 9-ата обиколка – 1:49.179. През 2015 г. Зарко взе първа позиция в Барселона, като за първи път в кариерата си го направи два пъти поред на една и съща писта. Това бе най-доброто време за деня, с 0.5 сек. от първата сесия. Втори стана Албекс ринс, като двамата бяха разделени само от 0.035 сек. За 4-и път Ринс е на първа редица, като е там във всяко второ състезание. Ринс е единственият испански пилот в топ 5 на домашното трасе. Третото място е за Том Люти (Garage Plus Interwetten), който изостана на 0.293 сек. от Зарко. Това е първи старт на Люти от Льо Ман, където финишира на подиума.
Четвърти е Такаки Накагами (Idemitsu Honda Team Asia), пред Сам Лоус (Federal Oil Gresini Moto2). Британецът имаше трудна сесия, след като катастрофира на завой 9 20 минути преди края. Той обаче свърши прекрасна работа, като даде най-доброто си време в последната бърза обиколка. Топ 10 оформиха Аксел Понс (AGR Team), Алекс Маркес (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), Лоренцо Балдасари (Forward Team), марсел Шрьотер (AGR Team) и Сандро Кортезе (Dynavolt Intact GP).