Moto2: Томас Люти най-бърз, фаворитите за титлата далеч назад

Томас Люти от екипа на Garage Plus Interwetten взе първата позиция на старта на пистата Филип Айлънд в Moto2. Швейцарецът изпревари Матиа Пасини (Italtrans Racing Team) само с 0.059 сек в изключително оспорвана сесия. Първата редица допълни Сам Лоус (Federal Oil Gresini Moto2), въпреки че на 2 пъти падна от мотора си.
Сесията се проведе на изцяло суха писта и пилотите трябваше да се справя с намирането на лимита, което не бе никак лесно, след като досега те караха основно на леко или повече мокро трасе. Затова няколко състезатели изпуснаха завой 4. Първи това стори Лоус, който бързо се върна в бокса и излезе отново.
След него инцидент претърпя и лидерът в шампионата Йохан Зарко Ajo Motorsport, като до края на сесията той падна още веднъж. Това логично го остави доста назад в класирането – 10-и. На пръв поглед резултатът му е доста разочароващ. Но с оглед на шампионата далеч не е така. Основният му съперник за титлата Алекс Ринс остана едва 16-и. Последният му опит бе възпрепятстван от технически проблем.
Други пилоти, които катастрофираха, бяха Люти, Франко Морбидели (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) и Такааки Накагами (Idemitsu Honda Team Asia), който също стана жертва на завой 4.
Пълните резултати от квалификацията вижте ТУК