Moto2/Moto3: Баная и Канет най-бързи в първия ден на Херес Moto2/Moto3: Баная и Канет най-бързи в първия ден на Херес

Вчера на пистата Херес в Андалусия, Испания започнаха последните официални тестове за класовете Moto2 и Moto3 преди началото на шампионата. Първият старт е след 10 дни в Катар. Най-бърз в първия ден в средния клас Moto2 беше Франческо Баная (Sky Racing Team VR46), който продължава да показва невероятната си форма. В най-малкия клас Moto3 на върха беше Арон Канет (Estrella Galicia 0,0).

Времето не бе много благосклонно към пилотите и тимовете. Лоша прогноза за седмицата се оправда, а състезателите и отборите искаха да се възползват от пистата. Първи излязоха от Moto2, но първата сесия беше намалена, защото заваля дъжд и времето не се оправи почти до началото на сесията на Moto3.

Баная, който има подписан договор и от следващият сезон ще премине нагоре в  MotoGP като пилот в екипа на Alma Pramac Racing, оглави класирането в средния клас. Той е единственият пилот, който 1:42 за обиколка – 1:42,863, преди да започне да вали дъжд.  Когато пилотите се върнаха на трасето следобед, Новакът на 2017 г. в класа бе отново най-бърз, като бе малко под рекорда за обиколка – 1:42,443. Той изпревари с 0,248 сек. Икер Лекуона (Swiss Innovative Investors). Дъждът заваля отново за третата сесия и не позволи на пилотите да излязат на пистата. Третият в класирането бе новакът в класа Романо Фенати (Marinelli Snipers), който бе пред победителя на Херес от 2017 г. Алекс Маркес (EG 0,0 Marc VDS). Лоренцо Балдасари (Pons HP40) оформи първата петица. След него се нареди Шави Виерге с машина Kalex от екипа на Dynavolt Intact GP. Лека Марини продължи силното си представяне за новия си тим SKY Racing VR46 и стана 7-и, а най-бързият KTM бе Мигел Оливейра (Red Bull KTM Ajo) – 8-и, следван от Сам Лоус  (Swiss Innovative Investors). Съотборникът на Виерге – Марсел Шрьотер оформи топ 10.

Дъждът обърка и трите сесии на пилотите от Moto3, като по-пълноценна работа свъшиха във втората. Победителят на Херес през 2017 г.  Арон Канет (Estrella Galicia 0,0) бе най-бърз, пред бившия си съотборник Енеа Бастианини (Leopard Racing). В първата сесия, след дъжда, в която малко пилоти имаха шанса да излязат на пистата,    най-бърз бе Андреа Миньо (Ángel Nieto Team Moto3), като бе на 3 секунди от рекорда за обиколка. Времето на Канет – 1:46.642, бе във втората сесия и той бе единственият пилот, преминал под границата от 1:47. Съотборникът на испанеца и новак в класа Алонсо Лопес стана 4-и, след Бастианини и Марко Безеки (PruestlGP), който бе най-бързият пилот с КТМ, докато всички в топ 5 бяха с Honda. Рекордьорът за обиколка на пистата Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3) бе извън топ 5.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *