Moto2/Moto3: Канет и Масия лидери в първия ден от теста на Портимао

Пилотите от класовете Moto2 и Moto3 излязоха на пистата Алгарве в Портимао, в южната част на Португалия за тридневни тестове преди първия кръг от шампионата след една седмица. Това е единственият тест и за двете категории. Така двата класа се стремят да наберат малко данни и скорост преди първите стартове за сезона.

След сесия от първия ден Арон канет (Pons Wegow Los40) записа най-добро време – 1:42.681. Постижението бе направено в по-хладните часове на трасето. Това е силен старт на годината за Канет, който ще бъде с амбиции за титлата, но компания в челната тройка му правят някои от неговите преки съперници.

Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) беше само на две стотни от своя сънародник, докато новият съотборник Алберт Аренас изоставаше с 0,289 сек. в комбинираните времена. Имаше и силен старт на кампанията от Сам Лоус (ELF Marc VDS Racing) и Бо Бендснайдер (Pertamina Mandalika SAG), които оформиха първите пет в междинния клас. В екшъна участва и бившият пилот от  MotoGP Дарин Байндър, който дебютира с машина Moto2 за екипа на Liqui Moly Husqvarna Intact GP. Южноафриканецът обаче беше едва 19-и.

В Moto3, завръщането на Хауме Масия в Leopard Racing започна отлично. Той завоюва първото място с 1:48.416. Масия бе с 0,038 сек. преднина пред новото момче на Rivacold Snipers –  Романо Фенати. Тацуки Сузуки гарантира, че и двете машини на Leopard Honda са на върха, като стана 3-и. Рикардо Роси (SIC58 Squadra Corse) и Дани Холгадо (Red Bull KTM Tech3) допълват челната петица.