Moto2: Фернандес с шампионската корона, Акоста с победата на Рикардо Тормо

Аугусто Фернандес е световен шампион в Moto2 за 2022 г.! Испанецът завърши втори след съотборника си от Red Bull KTM Ajo Педро Акоста в последното състезание за сезона за Гран при на Валенсия. Титлата обаче вече беше негова в средата на дистанцията, когато основният му конкурент Ай Огура (Idemitsu Honda Team Азия) падна от второто място в обиколка 8. Тони Арболино (Elf Marc VDS Racing) водеше през голяма част от състезанието от 25 обиколки и в крайна сметка завърши подиума на пистата Рикардо Тормо.

Алонсо Лопес (Beta Tools Speed ​​​​Up) поведе в началото от полпозишън, пред Акоста, Арболино и Огура, който започна уикенда, опитвайки се да компенсира изоставането си от 9,5 точки. Първоначално Фернандес бе 5-и, но загуби мястото, когато Фермин Алдегуер (Beta Tools Speed ​​​​Up) направи агресивна атака на завой 5.

Акоста задмина Лопес, когато започнаха втората обиколка, но двамата имаха контакт на завой 2. Двамата отвориха завой широко. Лопес получи предупреждение за това поведение, но по-големите последици бяха за Арболино, който пое лидерството, а Огура беше на второ място, пред Акоста и Фернандес. Това означаваше, че преднината на последния е само половин точка.

Конфликтът между Лопес и Акоста продължи, докато първият не отвори 8-и завой в обиколка 4 и стана пети.  Само три завоя по-късно падна. Така преднината на Фернандес на живо пред Огура беше до 2,5 точки. Камерън Бобие (American Racing) обаче изпревари испанеца в завой 1 в обиколка 6.

В края на тази обиколка обаче Огура едва успя да не се удари в лидера Арболино на завой 14. Бобие падна и даде на Фернандес малка глътка въздух. Лидерът в шампионата изостана от третия Акоста с около една секунда на пътя, а шампионът 2021 Moto3™ се опита да направи услуга на съотборника си, докато се опитваше да задмине Огура в обиколка 8.

Огура се разби, когато се опита да догони Акоста. Той падна на завой 8 и реши шампионата в полза на конкурента си. Това значеше, че Фернандес трябваше да стигне само до финала.

Акоста изпревари Арболино за лидерството в завой 1 на обиколка 12, а след това и Фернандес го задмина за второ място в обиколка 13 на завой 6.

В този момент почти три секунди разделяха местата на подиума от състезателя, който се изкачи до четвърта позиция – Арон Канет (Flexbox HP40). Той почти беше настигнал Арболино, преди да се разбие пет обиколки преди края на завой 4. Това по същество реши подиума.

Акоста постигна третата победа в своя първи сезон. Той стана и Новак на годината в междинния клас. Финишира с 1,232 сек. пред Фернандес.

За него бяха големите празненства. Той отива в MotoGP и Tech3 GASGAS Factory Racing като най-новия световен шампион в Moto2. Арболино стана 3-и.

След него бяха Алдегер, Алберт Аренас (Inde GASGAS Aspar), Мануел Гонзалес (Yamaha VR46 Master Camp), Джейк Диксън (Inde GASGAS Aspar) и Жереми Алкоба (Liqui Moly Intact GP).

Сена Агиус (Elf Marc VDS Racing) завърши девети като заместник с контузия на Сам Лоус, а Марсел Шрьотер (Liqui Moly Intact GP) влезе в топ 10 в последното си състезание в Moto2.