Moto2: Фернандес печели на Льо Ман след падане на Акоста

Аугусто Фернандес от екипа на Red Bull KTM Ajo прекъсна сушата от почти три години, като спечели състезанието в клас Moto2 за Гран при на Франция. За разлика от него, съотборникът му и новак в класа Педро Акоста, се провали. Той падна като лидер в 11-та обиколка.

Арон Канет (Flexbox HP40) завърши втори на огромната разлика от 3,746 сек. Трети е Сомкиат Чантра (Idemitsu Honda Team Asia). Той и Канет изпревариха Камерън Бобие (American Racing) в края на състезанието. Лидерът в шампионата Челестино Виети (Mooney VR46 Racing ограничи щетите, като стартира 18-и на решетката и завърши осми.

Акоста преобразува първата си полпозишън в Moto2 в отличен старт, холшот и лидерство. В началото на състезанието той започна да отваря малка преднина пред съотборника си Фернандес, който бе втори на старта.  Алберт Аренас (Inde GASGAS Aspar) беше трети, но бе изпреварен от Алонсо Лопес (MB Conveyors Speed ​​Up) във 2-ата обиколка. После Канет стана 3-и, като изпревари Лопес в 5 обиколка на завой 3.

Двамата отпред трупаха преднина, който стана повече от 3 сек. пред останалите. Все пак Фернандес държеше ритъмът на Акоста. Скъси още дистанцията след грешка на лидера на излизане от Raccordement (завой 14) в 5-ия тур. Обиколка по-късно Лопес и Аренас изхвърчаха заедно на чакъла. Аренас се опита да се промуши в малката пролука на Le Musee (завой 7).

Акоста водеше, когато загуби контрол на предната част през La Chapelle (завой 6) в обиколка 11 и излетя в чакъла. Надеждите му за първа победа в Moto2 се разбиха. Фернандес бе новият лидер, много далеч от втория Канет. Той бе под натиска на Бобие и Чантра.

Бобие отвори малко по-широко Le Musee в 14-та обиколка, а дебнещият Чантра не пропусна да го изпревари. Той атакува Канет обиколка по-късно в Garage Vert (завой 8). По този начин той атакува и американеца, за да си върне третата позиция.

Тъй като Фернандес продължи да се радва на разлика от 6-7 секунди пред останалите, вторият Чантра отвори широко Garage Vert в 18-та обиколка. Той не само отстъпи позицията си на Канет и Бобие. Тайландският пилот загуби цяла секунда, давайки голям свободен коридор на съперниците си в битката за крайните позиции.

Въпреки това той бе в траекторията си. Бобие натисна и отвори широко La Chapelle 3 обиколки преди края, а Чантра направи атака в предпоследната на завой 13. Междувременно Виети най-накрая влезе в топ 10, въпреки че мина през чакъла в Garage Vert по-рано.

Фернандес върна леко газта в последните обиколки и стигна до победата с разлика от 3,746 сек. Това бе първата му победа след Гран При на Сан Марино в  Moto2 през 2019 г. и първата му като цяло за Red Bull KTM Ajo. Канет беше втори, а на още 0,882 сек. зад него бе Чантра – 3-и.

Бобие беше четвърти – най-добър резултат в кариерата му. Ай Огура (Idemitsu Honda Team Asia) надделя в битката с Марсел Шрьотер (Liqui Moly Intact GP), като двамата завършиха съответно пети и шести. Джо Робъртс (Italtrans Racing) беше 7-и. Зад него се класираха Виети, Хорхе Наваро (Flexbox HP40) и Стефано Манци (Yamaha VR46 Master Camp Team).