Moto2: Спокойна победа на Сам Лоус в Испания

Стартиралият от първа позиция Сам лоус (Elf Marc VDS Racing) триумфира в Гран при на Испания. Британецът изкара едно спокойно състезание от 21 обиколки в Moto2, като доминираше през цялото време. Така Сам Лоус превърна полпозишъна в първата си победа в Гран при от 2021 г. насам.

Пилотът на Marc VDS беше изхвърлен от линията от Педро Акоста от Red Bull KTM Ajo, но бързо се събра, за да си върне лидерството в последния завой в първата обиколка. След това бе недосегаем и продължи да доминира с 2.841 сек. преднина при карирания флаг от Акоста. Алонсо Лопес от Speed ​​​​Up завърши подиума.

Тони Арболино беше четвърти с другия матар на Marc VDS Kalex. Той бе пред Арон Канет (Pons Wegow Los40) и Джейк Диксън (Autosolar GASGAS Aspar M2). Топ 10 допълниха  Сомкиат Чантра (Honda Team Asia), Алберт Аренас (Ajo KTM), Филип Салач (QJMOTOR Gresini Moto2) и Фермин Алдегуер (Speed ​​​​Up).

Акоста води в шампионата, но е равен със по 74 точки с Арболино, докато Канет изостава с 22 точки на трето място.

Трудният сезон за един от фаворитите – Ай Огура през 2023 г. продължи в Испания, след като той отпадна. Японският състезател е 20-ти в класирането само с една точка, след като пропусна два от първите четири кръга поради контузия.