Moto2: Една корона, четирима кандидати – Бастианини, Лоус, Марини и Безеки

Титлата в средния клас Moto2 ще се реши този уикенд в Гран при на Португалия в Алгарве. Нов шампион на нова писта. Кой обаче ще сложи короната в неделя?

Има четирима пилоти, които са кандидати за короната в Moto2. Енеа Бастианини  (Italtrans Racing) води на Сам Лоус (EG 0,0 Marc VDS) с 14 т. Много близко до британеца и друг италианец – Лука Марини от SKY Racing Team VR46, който е на 18 т. от лидера. Четвъртият кандидат е съотборника на Марини – Марко Безеки на 23 т.

Математиците веднага пресметнаха кой с какви шансове е за титлата от четиримата пилоти.

Енеа Басианини ще стане шампион ако:

– Той финишира първи, втори, трети и четвърти.

– Той финишира 5-и, 6-и, 7-и и 8-и, а Лоус не спечели.

– Той финишира 9-и, а Лоус и Марини не спечелят.

– Той финишира 10-и, 11-и, 12-и или 13-и, Лоус не не е по-напред от 3-о място, а Марини ни спечили.

– Той стане 14- и, 15-и или не завърши в точките, а Лоус не завърши на подиума, Марини не е по-напред от 3-о място, а Безеки не спечели.

Сам Лоус ще стане шампион ако:

– Той спечели, а Бастианини е 5-и или по-назад.

– Той е втори, а Бастианини е 10-и и по-назад. Те ще имат еднакви точки, но Лоус ще спечели с брой на втори места. Марини не трябва обаче да спечели.

– Той е 3-и, а Бастианини е 14-и или по-назад. Марини трябва да е 4-и или по-назад. Ако Марини спечели, той ще завърши с повече точки. Ако Марини е втори, италианецът ще спечели титлата на базата на 2-то място. Бастианини ако е 14-ти и Лоуес завърши на същите точки, ще спечели титлата въз основа на броя 2-ри места.

  • То е 3-и, Бастианини е 14-и или по-назад, Марини е 4-и или по-назад. Ако Марини спечели той ще завърши с повече точки. Ако Марини е втори,, италианецът ще спечели титлата, заради броя на вторите си места. Ако Бастианини е 14-и и Лоус завърши със същите точки, Лоус ще е шампион заради броя на вторите си места.

Лука Марини ще стане шампион ако:

– Той спечели, Басианини е 9-и или по-назад. Марини ще вземе короната с повече победи.

– Той стане втори, Бастианини е 14-и или по-назад. Марини ще спечели короната с броя на вторите си места. Лоус трябва да е 3-и и по-назад. Марини пак има предимство с вторите си места.

Марко Безеки ще стане шампион ако:

– Спечели състезанието, а Бастианини е 14-и или по-назад, Лоус е 3-и (Безеки ще сложи короната с броя на 3-и места) или по-назад. Марини обаче не трябва да е 2-и, защото ще победи с броя на вторите си места.