Moto2: Гарднър с втора полпозишън за сезона

За втори път през този сезон Реми Гарднър (Onexox TKKR SAG) ще стартира от първа позиция. Той постигна в Q2 в средния клас за Гран при на Португалия 1:42.592. На 0.118 сек. след него бе кандидатът за титлата Лука Марини (SKY Racing Team VR46), а трети стана Фабио ди Джанантонио (Beta Tools Speed Up).

Лидерът в класирането Енеа Бастианини (Italtrans Racing Team) и неговият преследвач Сам Лоус (EG 0,0 Marc VDS) ще стартират съответно 4-и и 5-и. Марко Безеки (SKY Racing Team VR46), който също има претенции за титлата и на 12-о място.

Малко преди края на сесията 14 пилоти бяха в бърза обиколка и се бореха да първа редица. Енеа Бастианини бе с 0.004 сек. по-бърз от всички останали в Сектор 3, но това не му бе достатъчно. Той  направи една от най-добрите си обиколки в кариерата, но остана на 4-а позиция. Изпревари с 3 стотни контузеният Сам Лоус (EG 0,0 Marc VDS), който също има претенции за титлата.
Междувременно Гарднър спечели втората си полпозишън за сезона след тази в Каталуня. За 4-и път той тръгва от първа редица този сезон, като победи Лука Марини. Първа редица се допълни от Ди Джанантонио. Той победи Бастианини и Лоус. До тях на втора редица е Хорхе Мартин (Red Bull KTM Ajo).