Moto2: Акоста показва авторитет и майсторство в Мизано

Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo) показа, че ще се бори  сериозно за титлата. Той направи  перфектно представяне, за да спечели победата в Гран при на Сан Марино. Испанецът контролираше състезанието перфектно в предната част с местния герой Челестино Виети (Fantic Racing), който налагаше  напрежението по средата на състезанието. Италианецът донесе важно 2-ро място, следван от Алонсо Лопес (+Ego SpeedUp), който държеше Тони Арболино (Elf MarcVDS Racing Team) на дистанция, за да стъпи на подиума.

Акоста взе хорлшота, като засенчи стартиралия от първа позиция Виети. Мануел Гонзалес (Correos Prepago Yamaha VR46 Mastercamp) се опита да се задържи от старта си на първа редица. Испанецът обаче бързо стана жертва на Алонсо Лопес и Арон Канет (Pons Wegow Los40), които си пробиха път напред в първата обиколка. След това предните трима започнаха да се откъсват, когато Лопес отпадна от задната част на групата, с няколко дължини на мотоциклета обратно към Мануел Гонзалес на 5-то място.

Акоста се натисна отпред и създаваше нерви на Виети, който държеше испанеца в полезрението си. Темпото на лидера в шампионата започна да се вдига. Не след дълго машината на Red Bull KTM Ajo беше почти секунда напред.

С високото темпо, Арон Канет се пречупи под натиска, тъй като малка грешка в завоя на Каро го накара да отпадне от подиума 14 обиколки преди края. Така  Алонсо Лопес стана 3-и. Това остави Виети на самотно 2-ро място и с малко място за покриване на Акоста отпред. Виети отговори на горещото темпо на испанеца, като започна да му взема десета след десета.

Италианецът хвърляше абсолютно всичко, което имаше, за да вземе домашна победа в Гран при. Той обаче не отговори на темпото на Акоста. Това беше всичко, което машината на Fantic Racing имаше в резервоара. Скоростта на Виети започна да намалява. При пет оставащи обиколки Акоста увеличи разликата отново до над 2 секунди.

Играта свърши! Акоста беше отметнал цялата упорита работа и стигна до победа с 6,3 секунди аванс, и увеличи преднината си в шампионата. Виети стана втори.

Докато битката за победата беше решена, тази  за 3-то място продължаваше. Тони Арболино (Elf MarcVDS Racing) си пробиваше път напред. Италианецът отчаяно се нуждаеше от добър резултат, за да запази надеждите си за титлата живи. Той премина от 9-то място в стартовата решетка до 4-то, пет обиколки преди края, като имаше малко под секунда от Алонсо Лопес на последната позиция на стълбичката.

Арболино не успя да навие машината Boscoscuro. Лопес направи твърде трудно състезанито за италианеца, за да може да преодолее разликата. Състезателят на SpeedUp взе първия си подиум след Льо Ман, като Арболино се задоволи с 4-о място. Пети стана Ай Огура.