Moto Guzzi гледа в бъдещето с V100 Mandello

Moto Guzzi отпразнува своята 100-годишнина през 2021 г., но не просто като престиж. Компанията възприе юбилея като основа, върху която да започне да гради своя следващ век история. Бъдеще, което вече е начертано и което ще накара Moto Guzzi да продължи да създава великолепни мотоциклети, автентични и смели по характер, посветени на Гуцистите (Guzzisti) и всички онези, които искат да принадлежат към семейството на Moto Guzzi.

Това са модерни мотоциклети, изпълнени с чар, които се отличават с авангардни технологии, за да гарантират както забавление, така и безопасност, с гордост „произведени в Италия“, във фабриката в Мандело дел Ларио, която продължава да бъде епицентърът на страстта към Moto Guzzi. Легендарният завод ще придобие чисто нов облик благодарение на амбициозен проект за нейното преструктуриране, разширяване и развитие през следващите години,.

Една стъпка към 2121 вече е направена. Това е смела крачка към бъдещето, предвид обхвата на новия Moto Guzzi V100 Mandello. „100“, както през първи век, сега в миналото, период на страст, умения, иновации и успех, както спортен, така и търговски, което позволи изграждането на някои от най-красивите и най-обичаните мотоциклети в света.

„100“, както във втори век, който току-що е започнал.

„100“ идва, за да посочи, както е традицията на Moto Guzzi, размера на модерния нов двигател, основата за серия мотоциклети от ново поколение, които ще се появят на бял свят през следващите години.

Започвайки от белия лист и с истинска свобода на въображението, Moto Guzzi излезе с мотоциклет, който е много модерен по своя стил и съдържание, едновременно иновативен и безпогрешен. Той съчетава онези традиционни ценности на Moto Guzzi за спорт и пътуване в едно превозно средство. И така V100 Mandello отваря нова глава във всяко отношение, интерпретирайки света на спортните туръри по иновативен начин и със свежа визия.

Компактните размери и динамичното спортно каране, типични за най-добрите роудстъри, се съчетават с комфорта и защитата на туристическия мотоциклет, благодарение на технологията и аеродинамичните решения, които възприема. V100 Mandello се откроява със своята оригиналност, избягвайки каквато и да е класификация: не компромис, а краен синтез на категории, които досега се считаха за диаметрално противоположни.

Двете версии се различават по отношение на графиката и съдържанието си. Докато Moto Guzzi V100 Mandello е пълен със стандартно оборудване, Moto Guzzi V100 Mandello S допълнително повишава нивото на оборудване и технологии.

Характер и автентичност в дизайна

Като всички Moto Guzzi, дизайнът на V100 Mandello демонстрира двигателя, уникален и неподражаем, но изграденият до последно стил далеч не е носталгичен, придавайки на типичните крайъгълни камъни на езика на Moto Guzzi много модерен привкус. Това става ясно от формите на резервоара, които изглеждат директно оформени от мускулестите глави на двигателя. Страничните панели под седалката са с процепи, пряка препратка към легендарния Льо Ман 850 от 1976 г., и горния обтекател, почит към 1981 Le Mans 850 III. Moto Guzzi пак доказва, че е един от малкото световни производители, които няма нужда да търсят повече от собствената си традиция.

Предизвикателството, пред което са изправени дизайнерите на Moto Guzzi Centro Stile, е едновременно сложно и завладяващо. Те се стремят да гарантират, че V100 Mandello остава възможно най-компактен, скривайки цялата си технология в тясното тяло, за да осигурят защита и комфорт на водача, така че да превърнат мотоциклета в истински турър. Идентичността на новия Moto Guzzi е ясна и безпогрешна.. Челно, DRL на LED светлинния клъстер проследява очертанията на орела. Странично, напълно видимият дизайн на двигателя е неразделна част от стила на мотоциклета, като диамант, сгушен в пръстен.

Задната част се откроява с дизайна на блока на задните светлини, вдъхновен от форсажа на самолетните двигатели и подобен на този, който успешно се използва при V85 TT. Висококачествените покрития не спират с корпуса. Те се простират до двигателя с течно охлаждане, проектиран да предизвиква възхищение в неговата цялост. Много дискретното позициониране на радиатора и липсата на видими гумени тръби, както и старателната работа по електронната система за скриване на всички кабели, подчертават чистата красота на механиката.

Революционният двуцилиндров мотор с „компактен блок“.

V100 Mandello демонстрира много важни технологични иновации. Това е първият мотоциклет, който предлага адаптивна аеродинамика, и първият мотоциклет, който използва усъвършенствани електронни решения, като шестосна инерционна платформа, ABS при завиване, полуактивно окачване и бърза смяна на предавките.

Това е и първият Moto Guzzi, който дебютира с новия двигател, известен като „компактен блок“, чиито технически характеристики са модерни и усъвършенствани. Първоначалните цели на проекта бяха ясни. Да бъде много модерен двигател по отношение на неговата конструкция и производителност, като същевременно се зачита традиционната архитектура на 90° напречен V-образен двоен. Той е единствен по рода си, който гарантира неповторимо предаване на въртящ момент и звук.

Двигателят е компактен и лек, за получаване на пъргаво, спортно шаси; мощен, със смел характер и голям въртящ момент. Той е проектиран да оборудва серия от модели и да може да обслужва Moto Guzzi през следващите десетилетия от живота му. Изграден е в съответствие с все по-строгите разпоредби срещу замърсяването. Отговаря на нуждите на съвременните мотоциклетисти, които търсят вълнение при всяко завъртане на газта, но все повече осъзнават разхода на гориво и разходите за поддръжка.

Техниците избраха чисто нов дизайн, който не споделя нито един компонент с предишните двигатели, произведени в Мандело.

90° напречен V-образен двуцилиндров с течно охлаждане и двоен горен разпределителен вал, с пръстови последователи, управлявани с верига и четири клапана на цилиндър. Ефективният обем на двигателя е 1042 куб. см. Диаметерът и ходът на буталото са 96 x 72 мм. Новият картер е мокър, с камера на коляновия механизъм, която е отделена от масления картер с рийд клапан. Тази система позволява по-нисък двигател, благодарение на по-плиткия маслен картер. Така се пести място и се намаляват масите в полза на управлението. В допълнение, намаляването на маслото в коляновия механизъм води до по-малко триене и следователно по-нисък разход на гориво. Същевременно допринася за ограничаване на размерите.

Бяха положени усилия за намаляване на инерцията,за да се намали теглото и да се осигури бърза реакция.

Това позволи по-малък, по-лек колянов вал, което е от полза за общата компактност и производителност. Външните картери са проектирани да имат структурна функция, укрепвайки рамката чрез шест точки на закрепване. Стъпенките за краката на водача също са прикрепени към картера с помощта на гумени подложки, а изключителният баланс на двигателя предотвратява всякакви вибрации.

Чисто новият дизайн позволи един наистина компактен двигател, 103 мм по-къс от малкия блок V85 TT и по-лек от 1200 8V, последният с четири клапана, произвеждан от Moto Guzzi. Важен принос има и новият хидравличен многодисков мокър съединител със система против трептене. Той е по-здрав, надежден, компактен и лек от използвания досега сух съединител. Дори алтернаторът заема нова и по-изгодна позиция, вече разположен във V-образната част на цилиндрите.

Новият мотор се отличава от всички двигатели, произведени наскоро в Мандело дел Ларио, със своите цилиндрови глави, които са завъртяни на 90°. Това решение увеличава пространството за краката и рационализира позиционирането на компонентите във всмукателната и електронната система за впръскване. Двете тела на дросела имат по-къси, по-прави високо турбулентни канали, които могат да оптимизират подаването на смес въздух/гориво към горивните камери. Те имат сериозни ползи за мощността, доставката и консумацията, както и намалените емисии на замърсяващи газове.

Възприемането на двоен горен разпределителен вал с пръстови последователи позволява по-агресивни закони за повдигане на клапаните. Това дава производителност и идеално изгаряне. За това допринася електронното управление Ride-by-Wire, което осигурява деликатно управление на газта без какъвто и да е ефект на включване/изключване при отваряне/затваряне. Новият и по-ефективен задвижващ механизъм също е значително по-тих от този на предишните двигатели 1200 8V. Въртенето на главите на цилиндрите позволи проектирането на изпускателна система с два извити колектора, които се сливат в изпускателен накрайник с двоен изход. Колекторите имат внимателно проектирани протектори за отклоняване на горещия въздушен поток от краката на ездача.

Шестстепенната скоростна кутия използва патентованата технология на първите две предавки с намален свободен ход. Тя вече е използвана при V85 TT и елиминира всяко забавяне при превключване за плавна и бърза смяна на предавките. Бързото превключване се въвежда за двигател на Moto Guzzi за първи път. Това електронно устройство подпомага водача при включване на предавката и превключване на по-високи предавки, за да осигури светкавично превключване без използване на съединителя.

Производителността е откровено спортна, с максимална мощност от 115 к.с. при 8700 об/мин и максимален въртящ момент от 105 Нм при 6750 об/мин. 82% от него вече са налични при 3500 об/мин и ограничителят е настроен на не по-малко от 9500 об/мин. Модерният дизайн позволява двигател с ограничен разход – 4,7 л/100 км и благоприятни разходи за поддръжка, с планиран сервизен интервал от 12 000 км.

Крайното задвижване на кардана използва алуминиево едностранно люлеещо се рамо, което сега е разположено от лявата страна. Изходът на трансмисионния вал, сега много по-нисък, и много високото надлъжно развитие на люлеещото се рамо позволяват пълен контрол върху повдигащия ефект, когато дроселът се отвори за първи път.

Тази система е уникална с това, че има само един универсален шарнир на шарнира на люлеещото се рамо, наклонен на 6°. Така централната част на мотоциклета много тясна, намалявайки теглото и благоприятствайки ергономията.

Архитектура на шасито: за спорт и туризъм

Спортното отношение на V100 Mandello се дължи не само на производителността на новия двигател, но и на качествата на компактното, лесно за управление шаси. То дава вълнение в завоите и голяма стабилност на дълги разстояния, характеризира се с истинско усещане и удоволствие от карането. Техническите решения са резултат от дизайнерска култура, с която мотоциклетните марки на Piaggio Group винаги са се отличавали.

Пълноценното каране е по същество резултат от оптималното разпределение на теглото и намаляването на масите, позволено от архитектурата на двигателя и 17-литровия резервоар за гориво, който е под седалката. Благодарение на специалното оформление на рамката от стоманени тръби, което използва двигателя като носещ елементу се постига стабилност и прецизност при каране. Същевременно се намалява теглото. Междуосието от 1475 мм и ъгълът на предната част от 24,7° се превръщат в пъргавина и спортно отношение по криволичещи маршрути.

Седалката, висока 815 мм, осигурява активна, спокойна позиция при каране. Приемането на едно алуминиево кормило с променливо сечение е в съответствие с философията на модела за осигуряване на контрол по време на спортно каране. Същевременно предлага по-висока и по-спокойна позиция на каране при дълго пътуване.

Пътуването за двама души е в основата на проекта.

Пътникът може да разчита на голяма, добре подплатена част от седлото и практични дръжки за хващане. Позицията на седене осигурява приятно и релаксиращо пътуване.

Окачването и спирачките също гарантират забавление и контрол при спортно каране, както и безопасност и комфорт на по-дълги разстояния. Moto Guzzi V100 Mandello използва вилка Kayaba 41 мм, регулируема и с предварително натоварване на пружината. Амортисьорът е от същия производител и може да регулира предварителното натоварване на пружината.

Moto Guzzi V100 Mandello S използва усъвършенстваната система за полуактивно окачване Öhlins Smart EC 2.0, която може да приема асфалта и да адаптира съответно настройките на мотоциклета всеки момент. ECU, което управлява окачването Öhlins Smart EC 2.0, има достъп до всички електронни системи на мотоциклета. Това значи, че може да разпознае всички фази на каране и да адаптира калибрирането на хидравликата на вилката, амортисьора и кормилния демпфер, благодарение на разработването на алгоритъм. Той е плод на сътрудничество между Öhlins и Moto Guzzi. Системата регулира ефективно настройките на хидравликата на окачването.

Специалната технология на системата за полуактивно окачване Smart EC 2.0 позволява лесно и персонализирано калибриране на вилката и амортисьорите с два режима на работа – полуактивен и ръчен. И двата могат да бъдат избрани с помощта на бутоните на кормилото. Две карти, Comfort и Dynamic, регулират окачването по различни начини и избират полуактивния принос. Първият е проектиран да предлага максимален комфорт по време на пътуване и е подходящ и за всекидневно каране, благодарение на по-голямата си способност да абсорбира несъвършенствата на пътната настилка. Динамичното картографиране е проектирано да поддържа спортно каране на пътя, като осигурява много контролирано поведение на машинат, идеално за  пътища с много завои.

В ръчен режим двете карти предлагат два вида предварително дефинирано калибриране без полуактивна помощ, по същия начин, по който работят конвенционалните многорегулируеми системи за окачване. Както в полуактивен, така и в ръчен режим, OBTi (Objective Based Tuning Interface), видим на цветните TFT инструменти на Moto Guzzi V100 Mandello S, прави интуитивни операции за настройка. Оперативната логика на OBTi се основава на целите, които ездачът иска да постигне по време на всяка фаза на каране.

Отпред спирачната система Brembo е с радиални апарати, действащи върху два 320 мм плаващи стоманени дискове. Задната спирачка е 280 мм диск с двубутален апарат. И двете версии на Moto Guzzi V100 Mandello са оборудвани с гуми Pirelli Angel GT II.

Първият в света с адаптивна аеродинамика

Технологията на Moto Guzzi допринася за увеличаване както на комфорта, така и на защитата на въздуха, с първото в света приемане на адаптивна аеродинамична система. Тя автоматично регулира позицията на дефлекторите отстрани на резервоара в зависимост от скоростта и избрания режим на каране. Стъпка в бъдещето, за да направи една все още неизследвана технология в двуколесния сектор достъпна за всеки, така че да съдържа общите размери и да предлага защита и комфорт само когато е необходимо и поискано от водача. Електронно регулираният горен обтекател и напълно отворените дефлектори намаляват налягането на въздуха върху водача с 22%, доближавайки V100 Mandello до нивото на защита, предоставяно от по-големите и определено по-малко спортни модели за туризъм. Това е резултат от стотици часове, прекарани в симулации с помощта на софтуер и в аеродинамичния тунел.

Системата е част от първокласен електронен пакет, който включва електронния ускорител Ride-by-Wire за управление на производителността и консумацията, усъвършенстваното 11MP ECU на Marelli и шестосната инерционна платформа. Последният, благодарение на акселерометрите и жироскопите, които съдържа, е в състояние да разпознае състоянието на мотоциклета по отношение на пътя. Той записва и обработва входовете при каране и изпращайки данните към ECU, което ефективно се грижи за контролните параметри. Платформата с шест оси използва пълния потенциал на Cornering ABS, разработена в сътрудничество с Continental, за да осигури максимална безопасност на пътя. Системата е в състояние да оптимизира спирането и намесата на ABS през завоите, благодарение на специфичен алгоритъм, който постоянно следи различни параметри като странично ускорение, налягането, приложено към лоста на предната спирачка, и ъгъла на накланяне, наклон и отклонение, като модулира спирането действие, за да се гарантира по-добре съотношението на забавяне към стабилност.

Четири режима на каране: Tour, Rain, Road и Sport.

Всеки от тях управлява три различни типа картографиране на двигателя, четири нива на контрол на сцеплението, две нива на спиране на двигателя, отваряне на страничните дефлектори и, при версията V100 Mandello S, равномерно калибриране на полуактивното окачване Öhlins Smart EC 2.0. Технологията Moto Guzzi не цели само да осигури безопасно и вълнуващо пътуване, но и да улесни живота на борда. Водачът трябва само да избере режима на каране.

Прагът за отваряне на страничните дефлектори може да се регулира от водача на скорост, различна от първоначално предвидените 70 км/ч, в диапазона между 30 и 95 км/ч. Те ще се затворят автоматично, когато скоростта падне с 20 км/ч. под прага на отваряне, за да се избегне непрекъснато отваряне и затваряне, например в задръстване или когато се движите точно с праговата скорост.

Защитата на въздуха също е осигурена с горния обтекател с електронно регулиране. С помощта на практичен бутон на левия електронен блок мотоциклетистът може да повдигне обтекателя, който има голям максимален ход от 90 мм. Той функционира независимо от режимите на каране, така че всеки ездач да може да го настрои въз основа на техния конкретен ръст и нужди.

Стандартното оборудване е завършено с пълен LED светлинен клъстер с DRL, системата „bending lights“ (чифт допълнителни светлини в параболите осветяват вътрешността на завоя, увеличавайки видимостта при накланяне), USB порта, разположен в хранилището отделение под пътническата седалка и круиз контрол. 5-инчовият TFT цветен уред е много изчерпателен, предоставяйки данни като ниво на горивото, температура на въздуха, температура на охлаждащата течност, избрана предавка, остатъчен обхват и моментен разход.

Moto Guzzi MIA, мултимедийната платформа, която позволява на смартфон да бъде свързан към уредите чрез Bluetooth, разширява функциите си. Moto Guzzi MIA включва както информационно-развлекателната система за управление на гласовия асистент, телефонни разговори и музика чрез интуитивните контроли на кормилото, така и GPS функцията, която позволява на водача да вижда упътванията директно на арматурното табло веднъж на смартфона е зададена дестинация.